Baki Ersoy

Een parlementslid van de Nationalistische Beweging Partij (MHP) heeft ontslag genomen nadat er een tuchtprocedure tegen hem was gestart vanwege zijn kritische uitspraken over de toestand van de Turkse economie.

Baki Ersoy, MHP-afgevaardigde uit de Centraal-Anatolische provincie Kayseri, kondigde op Twitter aan dat hij in het weekend ontslag nam bij zijn partij.

“Ik zal loyaal en gehecht blijven aan mijn zaak en mijn leider, de heer Devlet Bahçeli. Ik neem ontslag uit mijn partij om te voorkomen dat mijn zaak en mijn partij worden uitgebuit als gevolg van de publieke discussie over disciplinaire maatregelen tegen mij,” verklaarde hij.

De MHP maakt deel uit van de Volksalliantie met de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en heeft al aangekondigd dat het de kandidatuur van president Recep Tayyip Erdoğan voor het presidentschap bij de volgende verkiezingen zal steunen. Bahçeli betuigt vaak zijn steun aan de AKP-regering en haar economisch beleid.

Er werden tuchtmaatregelen genomen tegen Ersoy nadat hij had benadrukt dat het werkelijke inflatiecijfer veel hoger was dan de officieel aangekondigde cijfers.

“De prijsstijgingen ruïneren de mensen. Dit is echt en we kunnen het niet negeren. We moeten over deze dingen praten”, had hij in een tv-interview verklaard.

De MHP heeft nu 47 zetels in het parlement.

Bron: Sabah