De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bezoekt tijdens de heilige maand Ramadan verschillende huishoudens.

Dit jaar richt de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) zich vooral op de jeugd, omdat het aantal stemmen van jongeren op de AKP gestaag is gedaald.

AKP-functionarissen hebben met verschillende jeugdgroepen iftar- en suhoor-bijeenkomsten (de maaltijd voor zonsopgang) georganiseerd om de vasten te doorbreken.

Sinds 2016 heeft Erdogan AKP-functionarissen geadviseerd geen extravagante bijeenkomsten meer bij te wonen tijdens de ramadan.

Dit jaar heeft de regeringspartij haar leden via een memorandum publiekelijk gewaarschuwd om niet deel te nemen aan overdadige iftar- en suhoormaaltijden, te midden van de onthutsende economische onrust in het land.

Een suhoor-bijeenkomst op 7 april in de stad Agri in het zuidoosten van Turkije heeft echter tot publieke opschudding geleid. Agri, dat langs de Turkse grens met Iran ligt, staat bekend als een van de armste steden van Turkije.

De suhoorbijeenkomst in Agri, georganiseerd door de jongerenafdeling van de AKP, is viraal gegaan nadat Halil Ibrahim Selcuk, hoofd van de jongerenafdeling van de AKP in Agri, een video van de bijeenkomst op sociale media had geplaatst.

De video wekte woede op in verschillende segmenten van de samenleving. Zo trokken vrome moslims de echtheid van de video in twijfel omdat ze niet konden geloven dat de AKP een suhoor-bijeenkomst zou organiseren waar jonge mannen en vrouwen samen zouden zitten, eten en zingen terwijl er live muziek wordt gespeeld.

De anderen vroegen zich af wie de bijeenkomst financierde en waarom livemuziek was toegestaan, aangezien in bars en clubs in het hele land na middernacht geen livemuziek meer mag worden gespeeld.

Op de video zijn schalen vol honing, kaas, olijven, eieren te zien – allemaal basisgoederen waarvan de prijzen de afgelopen maanden de pan uit zijn gerezen, tot een verboden bedrag voor burgers uit de lagere en middenklasse, die in lange rijen moeten wachten om maar een paar Turkse liras op brood te besparen.

Oppositiegroepen bekritiseerden de beelden op de sociale media en vergeleken de overdadige bijeenkomst met suhoormaaltijden die in studentenhuizen worden geserveerd.

Terwijl de kritiek in privé-chatgroepen en op sociale media de pan uit rees, vroeg een prominent AKP-lid de voorzitter openlijk om zijn tweet te verwijderen.

Op 8 april wakkerde Mahir Unal, een plaatsvervangend hoofd van de AKP, het vuur nog verder aan toen hij met camera’s in zijn hand een bezoek bracht aan een huis dat gedeeld werd door studenten.

Toen hij de keuken binnenliep en het fornuis controleerde, was Unal verbaasd dat de sucuk (droge gefermenteerde Turkse worst) deel uitmaakte van de maaltijd, met als argument dat de sucuk de klachten van de oppositie over de hoge kosten van levensonderhoud weerlegde. Unal zei: “Kijk, ze hebben hier sucuk. Klaagden ze niet gewoon [over de kosten van levensonderhoud]?”

Zijn opmerkingen maakten boze uitbarstingen los op de sociale media, waarbij mensen vroegen of het acceptabel zou zijn als studenten alleen brood zouden eten.

Bron: Turkse media