Britse oorlogsschepen zullen in mei naar de Zwarte Zee varen te midden van oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland, zo heeft de krant Sunday Times gemeld.

De inzet is bedoeld om solidariteit te tonen met Oekraïne en de NAVO-bondgenoten van Groot-Brittannië, meldde de media.

Intussen zijn twee Russische landingsschepen van de Ropucha-klasse van de Russische Noordelijke Vloot, die tanks kunnen vervoeren en pantsers en troepen kunnen leveren, op 17 april de Straat van Istanboel doorgevaren, zag een verslaggever.

Het Verenigd Koninkrijk is van plan komende maand oorlogsschepen naar de Zwarte Zee te sturen te midden van de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland.

Dat meldt de Sunday Times op basis van bronnen bij de Britse marine.

Volgens de krant zal een torpedobootjager bewapend met luchtafweerraketten vanuit de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee gaan, samen met een anti-onderzeeër-fregat.

Ook zou een vliegdekschip met F-35B gevechtsvliegtuigen en helikopters klaar zijn om af te reizen naar de Zwarte Zee als dat nodig is.

De spanningen tussen Rusland en Kiev zijn de afgelopen tijd opgelopen. Rusland heeft zijn militaire aanwezigheid aan de grens met Oekraïne versterkt en bij schermutselingen tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne zijn dit jaar al zeker 26 doden gevallen.

Eerder was er ook sprake van twee Amerikaanse oorlogsschepen die via de Bosporus naar de Zwarte Zee zouden varen, maar president Biden zou daar vanaf hebben gezien om escalatie te voorkomen.

Rusland heeft zijn militaire aanwezigheid in de Zwarte Zee dit weekend uitgebreid met twee oorlogsschepen en 15 kleinere vaartuigen.

Franse president

Terwijl de spanning in de regio toeneemt, zei de Franse president Emmanuel Macron in een interview dat de internationale gemeenschap “duidelijke rode lijnen met Rusland moet definiëren”, eraan toevoegend dat landen bereid moeten zijn om sancties op te leggen in geval van “onaanvaardbaar gedrag”.

Macron zei dat de wereld Moskou duidelijk moet maken dat ze weliswaar de voorkeur geeft aan een “open en eerlijke dialoog”, maar niet zal terugdeinzen voor het opleggen van sancties na elk “onaanvaardbaar gedrag”.

Bron: Hürriyet