Amerikaanse president Joe Biden

De Verenigde Staten hebben de geplande inzet van twee oorlogsschepen in de Zwarte Zee deze week geannuleerd, zeiden Turkse functionarissen op 14 april, te midden van de hoge spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Turkse diplomatieke bronnen zeiden dat de doorvaart van het eerste schip door de Bosporus, gepland voor woensdag, niet heeft plaatsgevonden.

Het staatspersbureau Anadolu zei dat beide uitzendingen, gepland voor woensdag en donderdag, zijn geannuleerd en dat Ankara nog niet op de hoogte is van een mogelijke herschikking.

Vorige week kondigde Turkije aan dat het via diplomatieke kanalen op de hoogte was gebracht dat twee Amerikaanse oorlogsschepen “naar de Zwarte Zee zullen varen” en tot 4 mei in de regio zullen blijven.

Washington heeft noch de geplande inzet, noch de annulering ervan bevestigd.

Verdrag van Montreux

Volgens het Verdrag van Montreux van 1936 is Washington verplicht Ankara ten minste 15 dagen van tevoren op de hoogte te brengen voordat het oorlogsschepen door de Bosporus en de Dardanellen stuurt.

Volgens de bepalingen van het verdrag mogen buitenlandse oorlogsschepen 21 dagen in de Zwarte Zee blijven.

Schepen van de Amerikaanse marine opereren routinematig in de regio ter ondersteuning van Oekraïne.

Schiereiland Krim 

In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland Krim, waardoor een confrontatie met het Westen ontstond die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De aankondiging van vorige week dat de VS oorlogsschepen zullen inzetten, komt op een moment dat de spanningen tussen Moskou en Kiev zijn opgelopen door de toename van Russische troepen aan de grens met Oekraïne.

Het nieuws van woensdag over de annulering van de inzet van de Amerikaanse oorlogsschepen kwam een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch had gesproken met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Tijdens dat gesprek stelde Biden een topontmoeting met Poetin in een neutraal land voor en riep hij Rusland op om “de spanningen te de-escaleren”, aldus het Witte Huis.

Bron: Hürriyet