Selahattin Demirtaş is de opgesloten mede-leider van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), de partij die zich op de ‘Koerdische problematiek’ focust. Hij zal geen genomineerde zijn voor het leiderschap van de partij bij het nakende partijcongres in februari.

Demirtaş schreef een brief vanuit de gevangenis in Edirne naar het HDP-hoofdkwartier via zijn advocaten. Hij meldde dat hij zich niet opnieuw kandidaat wou stellen voor het partijleiderschap.

“Ik wil dat men weet dat ik geen kandidaat voor het mede-leiderschap van de partij zal zijn bij het komende congres. Zelfs al zorgt mijn officiële situatie er binnen de partij voor dat ik zelfs geen lid mag zijn (als gevangene), dan nog zal ik nooit ervan weerhouden worden de geliefde bevolking te dienen” aldus Demirtaş.

Terroristische activiteiten

Demirtaş werd op 4 november gearresteerd, samen met nog 10 andere leden van de HDP. Dit gebeurde naar aanleiding van een onderzoek naar beschuldigingen van terroristische activiteiten.

De eerste hoorzitting van de zaak vond na 13 maanden gevangenschap plaats in december 2017. De aanklagers eisten 142 jaren celstraf voor de volgende feiten: “leiderschap en lidmaatschap van een terroristische organisatie, haat zaaien en het opstoken van gewelddadigheid.”

Er werden meer dan 30 klachten tegen Demirtaş uitgesproken. De meest recente was een rechtbank in Ankara die op 2 januari 15.000 Turkse Lira aan boete eiste van Demirtaş “voor het beledigen van President Recep Tayyip Erdoğan”.

Medeleider HDP Yüksekdağ ook veroordeeld

Demirtaş was als leider van de HDP verkozen, samen met Figen Yüksekdağ. Yüksekdağ moest van haar mede-leiderschapspositie afstand nemen nadat ze veroordeeld werd en haar weetgeversstatus weggenomen werd in maart 2017.

Hurriyet