Een Turkse rechtbank heeft Figen Yüksekdağ, een vice-voorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP), veroordeeld tot een jaar in de gevangenis na beschuldigingen van ‘het maken van propaganda voor een terroristische organisatie’. Dat meldt het persbureau Anadolu Agentschap.

Een gerechtshof in Istanbul gaf de straf na het uitsluiten van een eventuele strafvermindering vanwege goed gedrag van de kant van Yüksekdağ, die door de Turkse autoriteiten in november 2016 werd gearresteerd.

In februari 2015 nam Yüksekdağ deel aan een bijeenkomst die werd georganiseerd in opdracht van de HDP, het Democratisch Volkscongres (HDK) en de verboden Patriottische Revolutionaire Jeugdbeweging (YDG-H) om te protesteren tegen de arrestatie van Abdullah Öcalan in Kenia in 1999, leider van de verboden terreurorganisatie (PKK). Volgens de aanklacht was de betoging niet toegestaan.

Misdrijf

Yüksekdağ werd ook beschuldigd van “het verheerlijken van criminaliteit en criminelen” in een toespraak op een bijeenkomst en “het maken van propaganda voor verboden organisaties” en het ondersteunen van Öcalan, die is veroordeeld voor een misdrijf, aldus de verklaring.

Hurriyet