Links: HDP-leider Selahattin Demirtas, Rechts: HDP-leider Figen Yuksekdag

Twee medevoorzitters van de Turkse partij HDP werden gisteren door de Turkse veiligheidsdiensten aangehouden. De HDP is een Turkse partij die bekend staat voor haar sympathieën jegens de PKK.

Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ werden vrijdagochtend aangehouden omdat ze weigerden om een getuigenis af te leggen binnen het kader van het Turkse anti-terrorismebeleid. De voorzitters moesten een getuigenis voorleggen bij de openbare aanklagers in de provincies Diyarbakır, Hakkar, Van, Şırnak en Bingöl.

Afschaffing van de parlementaire immuniteit

Andere vertegenwoordigers, waaronder het hoofd van de Nationalistische partij (MHP) Devlet Bahçeli, hebben getuigenissen afgelegd nadat ze werden opgeroepen door de openbare aanklager. Het onderzoek wordt gevoerd binnen het kader van de procesvoering rond de afschaffing van de parlementaire immuniteit.

Demirtas zei in een tweet dat de politie zich bevond voor zijn woning in de provincie Diyarbakır. Zeven andere vertegenwoordigers van de HDP werden eveneens aangehouden.

Partijleden aanwezig op begrafenis van zelfmoordterrorist

Door haar banden met de PKK is de HDP al langer het onderwerp van kritiek. Leden van de partij weigeren de PKK als een “terroristische groepering” te omschrijven en verschillende leden waren ook aanwezig op de begrafenis van PKK militanten – waaronder de begrafenis van twee zelfmoordterroristen die verantwoordelijk waren voor verschillende aanslagen in Ankara – die het leven aan tientallen burgers heeft gekost.

1441208821583
HDP-parlementariër Tuba Hezer

Gewapende terreurcampagne

De PKK wordt door de Europese Unie, de V.S., en Turkije als een terroristische beweging beschouwd. De groepering hernieuwde in juli 2015 haar gewapende campagne tegen de Turkse staat. De gewapende campagne heeft sinds juli 2015 het leven gekost aan 600 leden van de veiligheidsdiensten en 7000 PKK-strijders. Niet alleen leden van de veiligheidsdiensten zijn het slachtoffer van deze aanvallen maar de PKK heeft ook tal van burgerslachtoffers gemaakt, waaronder vrouwen en kinderen.

Sabah