Cijfers van Anadolu Agency (AA) tonen aan dat de populatie van Turkije naar 82,8 miljoen groeide in 2017. Dit is 3 miljoen hoger dan de cijfers van december 2016. Samen met de populatiestijging, groeiden ook de huwelijks- en scheidingscijfers in Turkije.

Goed tegen de vergrijzing

De populatiegroei is mogelijk goed nieuws voor de overheid. Deze willen namelijk al langer iets doen aan de vergrijzingsproblematiek in het land. De voorspellingen van het Turkse Statistische Instituut (TurkStat) tonen aan dat de ouderenbevolking een percentage zal aannemen van 10,2 percent tegen 2023. Er wordt verwacht dat dit percentage zelfs nog zal groeien in de daaropvolgende 10 jaar. Experten linken deze voorspellingen aan een vermindering van de vruchtbaarheid en de nieuwe medische behandelingen die het leven verlengen.

Nieuwe groeitrend door Erdoğan?

De bevolkingsgroei demonstreert blijkbaar een nieuwe trend, aangezien de populatie in 2016 maar 2 miljoen hoger was dan in 2015. Een set stimuli die vanuit de overheid werden gelanceerd voor grotere families speelde waarschijnlijk een grote rol. Hier bovenop gaf President Recep Tayyip Erdoğan het beroemde advies aan pasgetrouwde koppels om minstens drie kinderen te krijgen.

Steun voor werkende moeders

De overheid wil ook meer vrouwen aan het werk krijgen. Om vrouwen te steunen die bovenop een carrière ook families willen starten, startte de overheid met maandelijkse ondersteuning voor kinderopvang voor moeders met kinderen tussen 2 en 5 jaar oud. De overheid betaalt reeds kindergeld per kind met plannen om de hoeveelheid geleidelijk aan te doen stijgen. Men wil ook meer geld geven aan families met meer kinderen.

De statistieken tonen aan dat er 1,3 miljoen nieuwe baby´s waren in 2017 en dat er 447,342 mensen stierven in hetzelfde jaar.

Sabah