De bewoners van de Turkse wijk Elimdağ in Samsun hebben een opmerkelijke gewoonte. In de Ramadan gaan ze naar de wijk Şenbolluk in Ordu om hun vasten 1 minuut eerder te breken.

De twee wijken worden gescheiden door een weg van 7 meter breed. De weg wordt gezien als de grens tussen Samsun en Ordu. Aan de ene kant ligt Samsun en aan de andere kant ligt Ordu.

Het tijdstip om het vasten te breken is in beide wijken echter verschillend. In Ordu wordt het vasten 2 minuten eerder gebroken dan in Samsun.

Hoewel ze quasi buren zijn, breken de bewoners hun vasten op een verschillend tijdstip. Naar eigen zeggen zijn ze dat gewoon. Traditiegewijs komen de bewoners van beide wijken samen in de tuin van de twee moskeeën om gezamenlijk het vasten te breken.

Volgens buurtbewoner Ali Doğan wordt het oproep tot het gebed (azan) in de beide moskeeën altijd op verschillende tijdstippen gehouden. “Er is heel weinig afstand tussen de twee moskeeën, maar het oproep tot het gebed wordt altijd op een verschillend tijdstip gehouden met 1 à 2 minuten verschil.”

Internethaber.com

T.A.