Het Turkse presidentiële beveiligingspersoneel gebruikt vanaf 13 oktober wapens van Turkse makelij, een dag nadat president Recep Tayyip Erdoğan opriep de Amerikaanse Sig Sauer-pistolen niet meer te gebruiken binnen de politiediensten. Deze beslissing volgde na de aanvaring van de twee bondgenoten over de wederzijdse opschorting van de visumregeling.

De politie en speciale eenheden die door het Turkse presidentschap worden aangestuurd, maken nu gebruik van de in Turkije gemaakte Yavuz 16 en de MPT-76 – het Turkse acroniem voor ‘Nationaal Infanterie Geweer – in plaats van de Amerikaanse Sig Sauer-wapens.

Op 13 oktober verzocht de president het beveiligingspersoneel om wapens te gebruiken die in het land worden geproduceerd, na de onenigheid met Washington over visa.

Eigen wapens

“Vanaf nu spreek ik tot onze [binnenlandse] minister. Wapens met de naam Sig Sauer zullen vanaf nu niet meer door onze veiligheidsafdelingen worden gebruikt. We zullen onze eigen wapens gebruiken”, zei Erdogan.

Yavuz 16, die sinds 1997 wordt geproduceerd door het staatsbedrijf Mechanische en Chemische Industrie Coöperatie (MKEK) en door het particuliere GİRSAN, staat bekend als het standaardwapen van de Turkse strijdkrachten.

MPT-76, of het ‘Nationaal Infanterie Geweer’, heeft met zijn 7,62 millimeter NAVO-patronen een effectief bereik van maximaal 600 meter en kan 600 kogels per minuut met een snuitsnelheid van 800 meter per seconde afvuren, volgens MKEK.

Hij wordt omschreven als ‘effectief als de G-3, betrouwbaar als de AK-47 en praktisch als de M-16.’ In het hele land zijn Turkse industriëlen die nationale wapens produceren blij met Erdogans oproep om te stoppen met het gebruiken van de Amerikaanse wapens.

Verschillende bedrijfseigenaren hebben aan het persbureau Anadolu meegedeeld dat ze door deze zet zich meer inspannen voor hun productie, aangezien zij beloofden mee te werken met het aanbod van de regering.

Hurriyet