Duitse aanklagers hebben vrijdag gezegd dat ze Musa Aşoğlu, een mede-leider en Europese verantwoordelijke van het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C), hebben aangeklaagd voor zijn leiderschapsrol in de terreurgroep.

De federale openbare aanklager in Karlsruhe zei in een verklaring dat het de 56-jarige Musa A. vervolgt, die ook de Nederlandse nationaliteit bezit en wiens achternaam niet werd gepubliceerd omwille van de privacywetten. Echter, Aşoğlu is geen onbekend figuur voor Turken aangezien hij en twee anderen de terreurgroep leiden sinds 2008.

Aşoğlu, die sinds december in hechtenis zit en op 28 september werd aangeklaagd, werd eerder aangeklaagd voor lidmaatschap aan de DHKP-C door een rechtbank in Hamburg.

Sympathisanten van het Revolutionair Pad (Dev-Yol), de verboden voorganger van de DHKP-C in Turkije, waren erg actief tijdens de gewelddadige G-20 protesten van afgelopen juli in Hamburg waarbij het leven tot een stilstand kwam in de Duitse havenstad.

Meerdere bomaanslagen

Aanklagers in Karlsruhe zeggen dat de verdachte verantwoordelijk is voor meerdere bomaanslagen en andere aanvallen in Turkije en Europa gebruikt om financiën en wapens te verwerven. Aşoğlu wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de activiteiten van de beweging in Duitsland.

De verklaring zegt dat Aşoğlu lid is van de DHKP-C sinds 1994 en regionaal actief is in België, Nederland en het VK. Hij heeft een rol van overste en is verantwoordelijk voor het toezicht op de activiteiten in verschillende Europese landen sinds 1999. Van 2004 tot 2006, in samenwerking met zijn vrouw die later werd gearresteerd, was hij verantwoordelijk voor de wapenbevoorrading van de groep. Hij nam later managementposities over en hield toezicht op alle uitvoerende functies van de terreurgroep. Sinds 2015 houdt hij toezicht op de Europese operaties van de beweging vanuit Hamburg.

Bijzondere aandacht ging uit naar het verwerven van geld voor de activiteiten van de beweging in Turkije. De groep inde meer dan 200.000 euro ($230.000) enkel in de periode van 2008 tot 2010, met grote bijdrages uit Turkije en de VS.

Sinds 2001 hebben leden van de groep ook zelfmoordaanslagen gepleegd, een feit die wordt bevestigd door aanklagers in Karslruhe.

Marxistisch-Leninistische ideologie

De DHKP-C werd opgericht in 1978. Ogenschijnlijk aanhanger van een Marxistisch-Leninistische ideologie, was de groep het meest actief tijdens de era van de Koude Oorlog. De beweging heeft in afgelopen jaren haar aanslagen opgevoerd.

Hoewel minder invloedrijk in Turkije dan andere terreurgroepen zoals de PKK, vormt de DHKP-C nog steeds een aanzienlijke bedreiging met een reeks van aanvallen in afgelopen jaren. De groep was verantwoordelijk voor een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in 2013, waarbij een Turkse veiligheidsofficier omkwam, en voor de dood van een aanklager in een rechtbank in Istanbul in maart 2015.

Sabah