Turkse lira bereikt laagterecord door groeiende bezorgdheid over banden met VS

De Turkse lira daalde op 27 september tot een recorddieptepunt ten opzichte van de dollar na de verlaging van de rente door de centrale bank ondanks de stijgende inflatie.

De Turkse lira begon de dag op een historisch dieptepunt op 27 september met de ogen gericht op de verslechterde relatie tussen Ankara en de Verenigde Staten.

Een onverwachte renteverlaging in een klimaat van stijgende inflatie deed vorige week afbreuk aan de activa van het land.

In het weekend zei president Recep Tayyip Erdoğan dat Turkije nog steeds van plan is om een tweede reeks S-400 raketafweersystemen van Rusland te kopen, een stap die de kloof met NAVO-bondgenoot Washington zou kunnen verdiepen en nieuwe Amerikaanse sancties zou kunnen uitlokken.

De valuta, die dit jaar bijna 16% is gedaald, is een van de slechtst presterende valuta’s in de opkomende markten, waarbij de zware buitenlandse schuld van Turkije en de onafhankelijkheid van zijn centrale bank worden gezien als de belangrijkste punten van zorg voor beleggers.

Turkse lira noteert laagterecord na inwilliging Erdogan-eisen renteverlaging

Op 23 september werd algemeen verwacht dat de centrale bank de rente op 19% zou houden, maar in plaats daarvan gaf de bank een stimulans waar de president zo naar streefde, waardoor de lira met 1% daalde.

De Turkse lira, die het zwaar te verduren heeft, noteerde een laagterecord ten opzichte van de dollar nadat de centrale bank beleggers had geschokt door de rente te verlagen.

De verlaging van de leenkosten van 19 procent naar 18 procent werd bevolen door president Recep Tayyip Erdoğan.

De Turkse centrale bank kan de inflatie niet aanpakken omdat Erdoğan volhoudt dat hogere leenkosten de inflatie aanwakkeren.

Dat standpunt is in strijd met de conventionele economische theorie die stelt dat monetaire autoriteiten de leenkosten kunnen verhogen om prijsstijgingen af te remmen.

Erdoğan heeft in iets meer dan twee jaar een meerderheid van de leden van de monetaire beleidscommissie ontslagen en vervangen, waaronder drie gouverneurs van de centrale bank.

De gouverneur van de centrale bank, Şahap Kavcıoğlu, had eerder toegezegd de rente te handhaven op of boven het niveau van de huidige en de verwachte inflatie.

Tim Ash, senior strateeg voor opkomende markten bij BlueBay Asset Management in Londen, zei vrijdag dat het besluit “krankzinnig” was.

De verrassende renteverlaging in Turkije komt er nadat president Recep Tayyip Erdogan vanaf deze maand goedkopere leenkosten en een tragere inflatie had beloofd.

Als hij die belofte niet nakomt, kan dat de gouverneur zijn baan kosten; Erdogan heeft zijn drie directe voorgangers ontslagen.

Bron: Turkse media