Turkije wil eind dit jaar voor het eerst gaan boren op koolwaterstof in de Middellandse Zee. Begin 2018 wordt vervolgens de overstap gedaan naar diepe boringen. Dat zei Minister van Energie Berat Albayrak eerder deze week.

Albayrak zegt dat de Turkse regering overeengekomen is nieuwe oliebronnen aan te boren, zowel in Turkse wateren als in Cypriotische wateren. Daarnaast zullen er eveneens boringen plaatsvinden in de Zwarte Zee.

Hoopvol

Albayrak in een speech gegeven op een energieconferentie in het Mediterrane Resort van Antalya: “Onze eerste boringen naar koolwaterstof staan eind dit jaar gepland in de Middellandse Zee. Diepe onderwaterboringen doen we vanaf 2018. We zijn zeer hoopvol voor onze verdere verkennende werken in het gebied. Het doel is nieuwe oliebronnen aan te boren in zowel Turkse wateren als Cypriotische wateren.”

Olie- en gasproductie

Begin april kondigde de Albayrak al aan een nieuwe seismische zoektocht gericht op het uitbouwen van een nieuwe olie- en gasproductie. Expedities werden gehouden in twee gebieden van de Middellandse Zee en twee gebieden van de Zwarte Zee.

De eerste seismische energie verkenningsexpedities gingen van start op 21 april. Aanvankelijk enkel in de Middellandse Zee. De boringen werden goedgekeurd en uitgevoerd, rekening houdend met de nationale energie en mijnreglementen.

Hurriyet