Bijna 140.000 boeken werden verzameld van 1142 verschillende bibliotheken doorheen Turkije sinds de couppoging in juli 2016. Volgens Minister van Cultuur Numan Kurtulmus, als antwoord op een parlementaire vraag, werden de boeken uit de rekken gehaald wegens het verspreiden van propaganda voor het terroristische FETÖ. 

Kurtulumus zei eerder deze week het volgende in een algemene parlementsvergadering: “Publicaties over het terroristische FETÖ en de in de Verenigde Staten verblijvende haatpredikant Fethullah Gülen, in reactie op de couppoging van de Gulenisten, werden allemaal uit de rekken gehaald in 1142 verschillende bibliotheken van de staat.”

Gürer (CHP) eist meer uitleg

De uitleg kwam er na een parlementaire vraag van oppositieleider Ömer Fethi Gürer, van de Republikeinse Volkspartij (CHP). Gürer eiste meer uitleg over het aantal ingezamelde boeken uit bibliotheken.

Daarnaast eiste Gürer bovendien meer informatie over de eerste aankoop van deze boeken, de aantallen waarmee deze werden verkocht aan de bibliotheken alsook de methode waarmee de Minister van Cultuur werkt bij het opsporen van deze werken, in het kader van het opsporen van propaganda.

Daarnaast wilde Gürer ook graag weten hoeveel van deze boeken reeds in de vorige jaren (2014-2015) werden aangekocht door de bibliotheken en wat voor subscripties de bibliotheken hadden op allerlei dag- en maandbladen.

Kurtulumus gaf in respons op Gürer aan dat het ministerie, verantwoordelijk voor de staatsbibliotheken, meer dan 1,18 miljoen kopieën van 5.045 verschillende boeken heeft aangekocht in 2014. In 2015 gaat het om een totaal van meer dan 1,22 miljoen kopieën van 5421 verschillende boeken.

Hurriyet