Het bureau van de gouverneur van de provincie Mardin heeft haar beslissing van 2014 opgeheven, waarbij zij kerken en kloosters van de Syriaakse christelijke gemeenschap alloceert onder Diyanet.

Een Comité van het bureau van de gouverneur van Mardin besloot dat de situatie ongewijzigd moest blijven, totdat er een nieuwe legislatieve tussenkomst georganiseerd wordt.

Kuryakos Ergün, de voorzitter van het ‘Mor Gabriel Klooster Fonds’, verklaarde dat het incident niet opgelost zal geraken tot de overheid het eigendomsrecht van de kerken en kloosters overmaakt aan het fonds.

Metropolische gemeente

Het probleem ontstond toen de provincie Mardin de status van “metropolische gemeente” verkreeg. Alle verschillende omliggende dorpen werden onder het gezag gebracht van één centrale autoriteit. In 2012 richtte de gouverneur een Comité op die als taak had verschillende panden te alloceren onder verschillende instellingen.

Beroep voor de rechtbank

Het Comité alloceerde de kerken, de kloosters en de kerkhoven van de christelijke Syriaken onder Diyanet en plaatste hun onder het toezicht van de Turkse schatkist. Tegen deze beslissing ging de Syriaakse gemeenschap, één van de oudste religieuze gemeenschappen in de wereld, in beroep voor de rechtbank.

Op 3 juli besloot het Comité dat de allocatie beslissing geannuleerd moest worden, maar dat de panden nog altijd onder het toezicht bleven van de Turkse schatkist.

De overheid laat weten dat het gebruik van de kerken en kloosters gewoon verder gezet wordt en dat er gewerkt wordt aan nieuwe wetgeving om de registratie beslissing bij de Turkse schatkist te annuleren.

Hurriyet