De Turkse president Erdogan heeft vandaag de eerste in Turkije ontwikkelde elektrische auto’s voorgesteld. Het eerste model, een elektrische SUV, zou in 2022 op de markt moeten komen. Erdogan ijvert al lang voor een eigen Turks automerk. “Dit is duidelijk een prestigeproject”, zegt autojournalist Tony Verhelle in “De wereld vandaag” op Radio 1. Volgens hem zal het niet makkelijk zijn om de concurrentie aan te gaan op de internationale automarkt.

Beluister hieronder het interview

video

TOGG, zo heet de groep die de Turkse auto’s gaat produceren. Het gaat om vijf grote bedrijven uit de automobielsector die de handen in elkaar hebben geslagen en die de steun krijgen van de Turkse staat. Er is een investering van zo’n 3,3 miljard euro mee gemoeid.

Erdogan nam zelf de honneurs waar tijdens de onthulling van de prototypes in de miljoenenstad Istanbul. Hij sprak over een “historische dag” voor zijn land en deed zelf een testritje met de SUV. Voor Erdogan is dit een prestigeproject. Hij ijvert al jaren voor de ontwikkeling van een eigen Turkse wagen.

De fabriek die de auto’s gaat produceren is nog in aanbouw. Ze komt in Bursa, 150 kilometer ten zuiden van Istanbul, en zal naar verwachting tot 175.000 wagens per jaar afleveren. Erdogan ziet het groots en wil uitvoeren naar Europa en omliggende markten.

Bursa

De eerste auto, een elektrische SUV, zou in 2022 op de markt moeten komen. Dat ze kiezen voor een SUV is logisch, zegt Tony Verhelle, hoofdredacteur van Autogids, in “De wereld vandaag”. “Dat is nog altijd een van de meest verkochte modellen. Het is ook toekomstgericht, want helemaal elektrisch.”

Turkije een echt autoland

Verhelle wijst erop dat Turkije nu al echt een autoland is. “Er worden 2 miljoen auto’s per jaar gebouwd van buitenlandse merken. 85 procent daarvan wordt uitgevoerd. In het verleden zijn er al Turkse auto’s geweest, ook altijd projecten van de staat. Dit is duidelijk een prestigeproject. De fierheid van de Turkse bevolking en de Turkse machthebbers speelt mee.”

De elektrische SUV richt zich op de hogere middenklasse. Maar zal hij ook aanslaan bij ons? Verhelle zegt dat veel zal afhangen van de prijs. “Onlangs is er een elektrische SUV uit China bij ons op de markt gekomen, met ongeveer dezelfde grootte en vorm. De Turken zullen stevig uit de kast moeten komen om concurrentieel te zijn.”

“De prijs van die Chinese wagen is ongeveer 30.000 euro. Daar zullen ze rond moeten zitten. Het lijkt misschien veel, maar voor een auto van die klasse is dat op dit ogenblik al redelijk weinig. We komen van 60.000 à 70.000 euro, dus 30.000 is nu het nieuwe doel. Het gaat stilletjesaan naar beneden.”

VRT