Xi Jinping (Peking, 15 juni 1953) is een Chinees politicus. Hij is sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China.

China zal religieuze geschriften aanpassen aan socialistische waarden

China heeft het plan om alle vertalingen van klassieke religieuze geschriften te laten herschrijven om ze in overeenstemming te brengen met de waarden van de Chinese communistische partij.

Dat werd beslist tijdens een vergadering van het Comité van Etnische zaken in november. Dit comité is bevoegd voor alles wat met religie in China te maken heeft. Er werd niet direct verwezen naar de Koran en de Bijbel, maar het comité is wel van plan om alle religieuze teksten diepgaand te herzien. Ze zouden niet meer in overeenstemming zijn met de huidige vooruitgang en moeten daarom worden aangepast om te passen in het tijdperk van president Xi Jinping. De herziene teksten, waaronder ook de Sutra’s uit het Boeddhisme, mogen niet meer tegen de principes van de Communistische partij zijn. Daarom zullen ze indien nodig worden aangepast of opnieuw vertaald door censoren die de staat zal aanduiden.

Het persagentschap Xinhua rapporteerde dat op de vergadering een aantal experts en vertegenwoordigers samenkwamen om te horen te krijgen dat ze de bevelen van Xi moesten opvolgen. Dit wil zeggen dat ze hun geloof zodanig moeten interpreteren dat het in overeenstemming is met (de kernwaarden van het socialisme).

Foto: Chinees president Xi Jinping wuift naar het volk tijdens de herdenking van de overdracht van de Portugese kolonie Macao aan China, 20 december 2019.

Deze beslissing werd genomen terwijl Turkse Oeigoerse moslims massaal worden opgesloten in zogenaamde heropvoedingskampen. Volgens experten van de VN en de VS worden op dit moment zo’n 1 miljoen Oeigoeren in deze kampen vastgehouden. Aanvankelijk ontkende Peking het bestaan van de kampen in de Westelijke provincie Xinjiang, maar ondertussen claimt het land dat het centra voor beroepsopleiding zijn, nodig in de strijd tegen terrorisme.

K.L.

(Bron: Sabah