Grieken en Bulgaren komen kerstshoppen in Turkse grensstad Edirne

De Turkse grensstad Edirne is het voorbije jaar een geliefde bestemming geworden voor winkelende mensen uit de buurlanden Griekenland en Bulgarije. Dat komt door de wispelturige wisselkoers en depreciatie van de Turkse lira. Nu de winkelgekte voor Kerst en Nieuwjaar haar hoogtepunt heeft bereikt, stromen de Grieken en Bulgaren toe in Edirne om alle soorten cadeautjes te kopen.

Sinds begin dit jaar heeft de Turkse lira 11% van zijn waarde verloren. De Turkse winkels zijn aantrekkelijk geworden voor buitenlandse toeristen, omdat je er goede kwaliteit vindt aan schappelijke prijzen. De noordwestelijke provincie Edirne – die grenst aan Bulgarije en Griekenland – profiteert nu van de stroom winkelende mensen.

Foto: de historische bazaars van Edirne lopen vol Griekse en Bulgaarse toeristen die komen kerst- en nieuwjaarsshoppen

Recep Zıpkınkurt, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Industrie van Edirne, zegt dat de hotels in de provincie volgeboekt zijn in deze periode. Dat zei hij woensdag in een interview met het persagentschap Demirören (DHA). “De afgelopen week zijn er opvallend meer mensen de grens overgestoken en de hotels zitten vol. In een doorsnee weekend hebben we zo’n 10.000 bezoekers in Edirne. Ik vermoed dat dat in de Kerstvakantie zal oplopen tot 13.000.”

Hij benadrukte dat de Griekse en Bulgaarse toeristen aardig wat deviezen binnenbrengen in Edirne. “Ze komen naar Edirne omwille van de voordelige wisselkoers. Dat is een heel goede zaak voor de economie,” zegt hij.

Bij Yılmaz Şanış, hoofd van de handelaarsvereniging van de Alipaşa-bazaar, horen we een gelijkaardige boodschap. “Onze buren, die Kerstmis vieren op 24 en 25 december, komen massaal winkelen in onze stad. Elk van hen draagt bij aan onze economie,” klinkt het.

Bron: Sabah

S.V.R.