Turkije onthult prototype van eigen elektrische auto

Turkije heeft vrijdag zijn eerste – in eigen land ontworpen – autoprototypes onthuld. Het gaat om een volledig elektrische terreinwagen (SUV) en een sedanwagen.

Gürcan Karakaş, CEO van de Turkse Automobielinitiatiefgroep (TOGG), zei tijdens de ceremonie dat de volledig elektrische SUV twee motorconfiguraties heeft: 200 pk of 400 pk. De zwaarste uitvoering gaat van 0 naar 100 kilometer per uur in 4,8 seconden. Het voertuig zal een bereik hebben tot 500 kilometer. Dit dankzij een lokaal geproduceerde Lithium-ion batterij die in minder dan 30 minuten tot 80% kan worden opgeladen.

“Vandaag is een historische dag waarop we de 60-jaar-oude droom van Turkije hebben vervuld,” zei president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de onthullingsceremonie in de industriële provincie Kocaeli.

“We hoeven van niemand licenties te kopen en we bepalen alle technische kenmerken zelf. En dit allemaal dankzij de inspanningen van onze 100 ingenieurs,” zei de president.

Erdoğan benadrukte verder dat Turkije het nodige zal doen om de productie van de wagen te beschermen.

“Ze zijn erin geslaagd om de productie van de Devrim te saboteren, maar deze keer zal het hen niet lukken,” haalde hij aan.

Turkije probeerde in 1961 voor het eerst om een eigen auto te produceren, de “Devrim”, maar het project kwam niet verder dan een prototype.

Devrim

“Turkije is niet alleen een markt voor nieuwe technologieën, maar ook een land dat ontwikkelt, produceert en exporteert over de hele wereld”, stelde de president.

Hij zei dat de fabriek van de “eerste Turkse auto” zal openen in het Gemlik-district van de noordwestelijke provincie Bursa.

“De wagen zal het milieu niet vervuilen aangezien er gewerkt wordt met een zero-emissie technologie,” voegde hij toe.

De Turkse president plaatste een uitgebreide bestelling en kroop vervolgens achter het stuur van een van de auto’s. De twee modellen die vrijdag werden onthuld waren in de kleuren rood en wit (Turkse vlag).

De Turkse Automobielinitiatiefgroep (TOGG) – gevormd door de vijf grootste Turkse industriëlen – wil in 2021 beginnen met de massaproductie. De wagens zullen in de eerste helft van 2022 op de markt komen.

Volgens de plannen zullen er tegen 2030 vijf modellen in productie zijn. In de tussentijd zullen de reeds bestaande modellen een facelift krijgen.

De Turkse minister van Industrie en Technologie heeft gezegd dat Turkije 115 miljoen euro heeft gemobiliseerd voor innovatie en regionale ontwikkeling.

TOBB-voorzitter, Rifat Hisarcıklıoğlu, maakte bekend dat er in de komende 15 jaar zo’n 3,31 miljard euro zal worden geïnvesteerd in het project.

Sabah

O.A.