Het oplaadstopcontact op een elektrisch Mustang Mach-E voertuig van Ford Motor Co. tijdens een fotoshoot in Warren, Michigan

De Amerikaanse autoconstructeur Ford is van plan een batterijfabriek te bouwen in Turkije en geleidelijk alle emissies van zijn bestelwagens te elimineren tegen 2035, en breidt zo zijn elektrische ambities in Europa uit.

Het Turkse conglomeraat Koç Holding, dat een joint venture met de Amerikaanse autofabrikant bezit, heeft maandag een intentieverklaring ondertekend om deel te nemen aan de investering in batterijen die zal worden gedaan in partnerschap met Ford en de Zuid-Koreaanse batterijmaker SK On.

Een verklaring van de holding aan de Public Disclosure Platform (KAP) zei:

De aankondigingen van Ford kwamen een week nadat de groep zijn activiteiten had opgesplitst in accu-aangedreven voertuigen en motormodellen.

Het besluit markeerde een wereldwijde herstructurering om de strijd aan te gaan met pionier op het gebied van elektrische auto’s Tesla.

De nieuwe plannen van Ford houden in dat elk model tegen 2035 volledig elektrisch zal zijn.

Als een overeenkomst wordt bereikt, zal de Turkse batterijfabriek in 2025 beginnen te produceren met een jaarlijkse capaciteit van 30-45 gigawattuur.

Ondertussen betekent de beslissing over de Turkse fabriek ook dat de groep niet langer een Britse vestiging overweegt om batterijen te maken, hoewel het daar vorig jaar 230 miljoen pond (300,25 miljoen dollar) investeerde.

Bron: Sabah