Azerbeidzjan wil gasstroom naar Europa via Turkije opvoeren: Minister

Azerbeidzjan is bereid zijn gaslevering aan Europa via Turkije op te voeren, ondanks de aanhoudende bezorgdheid over de aardgasleveringen na de Russische inval in Oekraïne, zei de Azerbeidzjaanse minister van Energie Parviz Sjahbazov maandag.

De kwestie van de gasvoorziening stond ook op de agenda tijdens de ontmoeting tussen president Recep Tayyip Erdoğan en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev vorige week.

Tijdens de ontmoeting van de twee leiders werden de kwesties in verband met het project van de aardgaspijpleiding Turkije-Nachchivan besproken.

De leiders gaven ook hun mening over de bijdrage van de samenwerking tussen Turkije en Azerbeidzjan aan de energiezekerheid van Europa.

De sancties tegen Rusland zullen naar verwachting een zware impact hebben op de mondiale energiemarkt.

In reactie daarop, aangezien de westerse sancties ook een ravage hebben aangericht in de Russische economie, herhaalde de Russische president Vladimir Poetin donderdag de toezegging van Moskou om olie en gas te blijven verschepen naar Europa.

“We zullen al onze verplichtingen op het gebied van energievoorziening nakomen. We zullen alles leveren wat we moeten leveren”, zei Poetin op een regeringsvergadering, volgens het persbureau Interfax, dat Europa omschreef als de belangrijkste afnemer van Russische energie.

Rusland is Europa’s grootste afzonderlijke olieleverancier – goed voor 30% van Europa’s jaarlijkse verbruik van 500 miljoen ton.

Poetin leek zich tijdens de ministeriële bijeenkomst ook sterk te maken voor buitenlandse investeringen in Rusland. Zich afsluiten voor wie dan ook is niet de oplossing, zei hij.

“Wij staan open voor samenwerking met al onze buitenlandse partners die dat willen”, zei hij, eraan toevoegend dat de rechten van buitenlandse investeerders in Rusland die het land niet willen verlaten, op betrouwbare wijze moeten worden beschermd.

Bron: Sabah