Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en zijn zoon Levent Soylu

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en zijn zoon Levent Soylu hebben in januari samen een nieuwe verzekeringsmaatschappij opgericht met een stichtingskapitaal van 100.000 Turkse lira, zo heeft persbureau ANKA gemeld.

Het is aan het licht gekomen dat minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en zijn zoon Levent Soylu op 18 januari mede een bedrijf hebben opgericht dat online verzekeringspolissen verkoopt aan mensen.

Het bedrijf met de naam “Esigortan Insurance Agency Services” had een oprichtingskapitaal van 100.000 Turkse lira, meldde persbureau ANKA op 7 juni.

Dit is de tweede verzekeringsmaatschappij die de familie Soylu bezit. De eerste werd in 1996 opgericht onder de naam “Engin Sigorta Acentelik Hizmetleri Limited Şirketi”.

Negende video Peker

In zijn negende YouTube-video had maffialeider Sedat Peker gezegd dat Soylu’s aanvankelijke verzekeringsmaatschappij meer dan 5.000 procent groeide sinds hij zich op één lijn stelde met de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

“Het lijkt erop dat uw bedrijf met 5.700 procent is gegroeid. Het is 57 keer gegroeid. U bezit alle holdings,” had Peker op 6 juni gezegd.

Peker had eerder ook beweerd dat Turkish Airlines (THY) – eigendom van Turkije’s Sovereign Wealth Fund dat wordt voorgezeten door president Recep Tayyip Erdoğan – zijn verzekeringsdiensten had gekocht van Soylu’s bedrijf.

In reactie daarop heeft ‘Engin Sigorta Acentelik Hizmetleri Limited Şirketi’ een verklaring vrijgegeven waarin zij de aantijgingen ontkent.

Peker, een pan-Turkse en Turanistische georganiseerde misdaadbaas die begin 2020 Turkije ontvluchtte om aan vervolging te ontkomen, heeft de afgelopen maand video’s vrijgegeven met ernstige beschuldigingen, waaronder moorden, aan het adres van huidige en voormalige politici in een poging om wraak te nemen voor de operaties die tegen zijn organisatie zijn gestart.

De beschuldigingen van Peker aan het adres van huidige en voormalige politici, met als belangrijkste de voormalige minister Mehmet Ağar en Soylu, hebben Turkije geschokt, maar de reactie van de regering op de beschuldigingen is tot nu toe zwak geweest.

In de door miljoenen mensen bekeken video’s zegt Peker herhaaldelijk dat hij de AKP en meer bepaald Soylu steunde om politieke winst te behalen.

Hij zegt ook dat hem in april een terugkeer naar Turkije was beloofd en dat hij door Soylu was verraden.

Bron: Turkse media