Amerikaanse en Australische instanties hebben een door criminelen gebruikte app gehackt en miljoenen versleutelde berichten gelezen, wat heeft geleid tot honderden arrestaties van vermoedelijke georganiseerde misdaadfiguren in 18 landen, aldus Australische functionarissen op 8 juni.

Het feit dat de meest gezochte man van Australië, die in Turkije woont, de app gebruikte, maakte de weg vrij voor de operatie.

Amerikaanse en Australische agentschappen hebben een door criminelen gebruikte app gehackt en miljoenen versleutelde berichten gelezen, wat heeft geleid tot honderden arrestaties van vermoedelijke georganiseerde misdaadfiguren in 18 landen, aldus Australische functionarissen op 8 juni.

Een van ’s werelds meest gezochte voortvluchtigen – de Australische drugsbaron Hakan Ayık – is ontmaskerd als de man die de politie toegang gaf tot de diepste geheimen van de onderwereld in Operatie Ironside, meldde de Daily Telegraph Australië op 8 juni.

Ayık was het onderwerp van een complexe misleidingsoperatie van de politie, die hem ertoe bracht de versleutelde communicatie-app AN0M te verspreiden onder zijn criminele handlangers over de hele wereld.

De operatie van de Australische politie en het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation bracht verdachten in Australië, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten aan het licht die betrokken waren bij de wereldwijde handel in verdovende middelen, aldus de functionarissen.

De operatie werd door de FBI Operatie Trojan Shield genoemd en was een van de grootste infiltraties en overnames van een gespecialiseerd versleuteld netwerk.

De Australische premier Scott Morrison zei dat de operatie “een zware slag heeft toegebracht aan de georganiseerde misdaad – niet alleen in dit land, maar een die zal doorklinken … over de hele wereld.”

“Dit is een keerpunt in de geschiedenis van de Australische rechtshandhaving”, zei Morrison tegen journalisten in Sydney.

Reece Kershaw, commissaris van de Australische federale politie, zei dat politie-invallen in 18 landen honderden verdachten hebben opgeleverd. Australië zei dat het 224 mensen had gearresteerd, waaronder leden van vogelvrije motorbendes, terwijl Nieuw-Zeeland zei dat het 35 mensen had aangehouden.

Bij de operatie, die in 2018 door de Australische politie en de FBI werd opgezet, namen functionarissen in de Verenigde Staten de controle over van de ANOM-berichtenapp die door georganiseerde misdaadnetwerken wordt gebruikt.

Ayık werd bijna drie jaar geleden door de politie geïdentificeerd als een belangrijke beïnvloeder – samen met een andere Australiër bekend als Mafia Man – die kon worden gebruikt om het apparaat te verspreiden via zijn netwerken van criminele offsiders.

Speciale agenten gaven het apparaat aan Ayık, en keken toe hoe hij het aan zijn criminele handlangers aanbeval – en zelfs verkocht.

Geen van hen, ook Ayık niet, die al tien jaar in Turkije woont, wist dat AN0M werd beheerd door de FBI.

De bendes geloofden dat het systeem veilig was omdat de telefoons geen andere mogelijkheden hadden – er waren geen spraak- of camerafuncties geladen – en de app versleuteld was.

De politie zegt dat ze door de berichten in de gaten te houden 21 moordcomplotten, bewijzen van wapendistributie en massale drugshandel aan het licht hebben gebracht.

Toen de politie haar invallen begon, arresteerde ze meer dan 220 mensen in heel Australië en nam 3,7 ton drugs, 104 wapens en AU$45 miljoen in contanten in beslag.

“We zijn in de achterzakken van de georganiseerde misdaad geweest,” zei Kershaw op dezelfde persconferentie. “Het enige waar ze over praten is drugs, geweld, klappen op elkaar, onschuldige mensen die vermoord gaan worden.”

De berichten waren brutaal en er werd niet geprobeerd om zich achter een of andere code te verschuilen, zei hij.

“Het was er om gezien te worden, inclusief ‘we zullen je op dit punt met een speedboot ontmoeten’, ‘dit is wie dit gaat doen’ enzovoort.”

Kershaw zei dat Ayık “in wezen zijn eigen collega’s had opgezet” door de telefoons te verspreiden en dat hij een gemerkt man was.

“Hoe sneller hij zichzelf aangeeft, hoe beter voor hem en zijn familie,” zei hij.

Hakan Ayık

Een hoge onderzoeker van de Australische federale politie, die verantwoordelijk is voor de offshore-operaties tegen Ayık, zei dat het succes van de operatie grotendeels kan worden toegeschreven aan Ayık en zijn betrokkenheid.

“Hij heeft dit gedaan ten koste van zijn medeplichtigen,” zei de onderzoeker.

Ayık, toen bekend als Joseph Hakan Ayık, was een sportschool junkie die in 2010 naar het buitenland vluchtte om te voorkomen dat de politie hem zou arresteren in verband met een heroïne invoer van 230 miljoen dollar.

Hij had toen de Australische nationaliteit en werd kort vastgehouden in Cyprus toen hij probeerde over te steken van de Turkse kant van het eiland naar de Griekse kant, maar hij ontsnapte later en vluchtte naar Turkije.

De politie beschouwt Ayık als een van ’s werelds meest productieve drugssmokkel meesterbreinen.

Hij wordt gezocht in verschillende landen, waaronder Australië, waar hij op de lijst van NSW’s meest gezochte criminelen staat en een Interpol red notice voor zijn arrestatie heeft uitgevaardigd.

Het waren zijn unieke banden met motorbendes, Aziatische triades en Zuid-Amerikaanse drugskartels die hem tot een doelwit van de politie maakten – en hun beste troef.

Toen Ayık AN0M aanraadde als een manier om buiten het zicht van de politie te communiceren, aarzelden zijn handlangers niet om zich aan te melden.

Hun vertrouwen in de technologie was zo groot dat ze hun gebruikelijke code lieten vallen en openlijk hun zaken vertelden, waaronder moordcomplotten, de invoer van tonnen drugs en het noemen van mensen die hen met hun criminele ondernemingen konden helpen.

100 procent van de gesprekken had betrekking op criminele activiteiten

Dankzij het spionagevermogen van AN0M heeft de politie de verstuurde berichten afgeluisterd, gelezen en opgevangen.

“Hij heeft in wezen zijn vertrouwenspositie in de onderwereld gebruikt om dit platform te promoten en dat heeft tot het succes geleid. Zijn medewerkers zouden hem graag op zijn woord geloven”, zei de senior onderzoeker over Ayık.

“Wanneer de politie een telefoonlijn onderschept, gaat 98 procent van de gesprekken over het dagelijks leven en een heel klein percentage over criminele activiteiten. Met dit platform was 100 procent van de gesprekken zakelijk en in relatie tot criminele activiteiten.

Ayık was in 2010 in Hongkong toen de politie verdachten begon te arresteren die betrokken waren bij een grote heroïne-import, in een grootschalig onderzoek dat bekend staat als Operatie Hoffman.

Hij keerde nooit terug naar Australië en de politie denkt dat hij sindsdien zijn criminele onderneming gericht op Australië vanuit het buitenland runt.

In 2019 deed hij afstand van zijn Australische staatsburgerschap en veranderde hij zijn naam in Hakan Reis, wat “chef” betekent in het Turks.

Bron: Turkse media