Foto: Özge Bilir

Een Utrechter (25), die vandaag terecht stond voor doodslag op de 25-jarige Turks-Nederlandse transvrouw Özge Bilir, hangt acht jaar celstraf boven het hoofd.

De 25-jarige Ilias A. wordt ervan verdacht dat hij zijn ex-geliefde Bilir op 11 november 2020 doodstak in haar appartement.

Ze kenden elkaar al vanaf hun 13de. Deelden lief en leed. En drugs. Jarenlang. En juist de combinatie van coke, en alcohol leverde een dodelijke cocktail op die tot het neersteken van Özge leidde.

Ilias (25) was langsgekomen terwijl hij wist dat zij – Özge Bilir verbleef in een woonproject voor mensen met een verslaafdenproblematiek – het niet zag zitten als hij op bezoek kwam als hij aangeschoten of onder invloed van drugs was.

Die dag had hij gezopen en gesnoven, dus vroeg ze hem zijn roes uit te slapen in de slaapkamer. En dat zinde hem niet. De geboren Zeistenaar had al vaker een mes getrokken als ze ruzie hadden.

En nu deed hij dat weer. Volgens getuigen – die vertrokken vanwege de ruzie – zei zij die avond: ‘Je gaat me toch niet steken, hé?’’ En antwoordde hij: ,,Misschien ga ik dat wel doen.’’

Transformatie van man naar vrouw

En niet veel later maakte één messteek een einde aan het leven van Özge, een bekende verschijning op Facebook die met iedereen haar transformatie van man naar vrouw deelde op 18-jarige leeftijd.

Na haar dood stelden belangenverenigingen van een ‘transmoord’, maar het OM hechtte er waarde aan om te verklaren dat het toch echt een huiselijk geweldszaak was. Ilias accepteerde van meet af aan de transformatie die Özge doormaakte en steunde haar daarin.

De nabestaanden hadden grote moeite om hun emoties te bedwingen, toen zij Ilias hoorden verklaren dat de dood van Özge wat hem betreft ‘een ongeluk was’. ,,Het lijkt nu net of ik van plan was haar om te brengen. Ik weet, ik had geen mes moeten pakken.

Turkse Nederlander Özge Bilir (25) was een trotse transgendervrouw

Er werd geduwd en getrokken. Ik raakte in paniek toen ik een klap kreeg. Ik voelde het mes naar binnen gaan. Vreselijk. Ik denk dat het een afweerreactie was of zo. Echt, ik pak de volle schuld. Ga niet zielig doen. Maar een plan had ik niet.’’

De aanhouding voor de doodslag op transgender Özge Bilir was voor Ilias een dieptepunt in zijn leven waarin hij in internaten en jeugdgevangenissen verbleef. Hij was zelf slachtoffer van misbruik en huiselijk geweld. En hij kwam vaker met justitie in aanraking, waarbij het vooral ging om vermogensdelicten, winkeldiefstallen en vernielingen. Zo sloeg hij ook al eens de huisraad van Özge kort en klein.

Zijn raadsman zei er over: ,,Özge en mijn cliënt delen een moeizame jeugd. Inclusief buitensporig gebruik van verdovende middelen. Cliënt voelt zich schuldig, zonder schuldig te zijn. Er valt niet uit te sluiten dat Özge in het mes is gelopen, of hij uit noodweer heeft gehandeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: Nederlandse media

Turkse Nederlander Cihan: ‘Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen’