Özge Bilir (25)

De vrouw die begin deze week is doodgestoken in een woning in Utrecht, is Özge Bilir, een 25-jarige transgendervrouw uit Turkije.

Het gaat om het eerste dodelijke transgenderslachtoffer in Nederland dit jaar, bevestigt Trans United Europe.

Volgens vrienden en nabestaanden is de ex-vriend de aangehouden verdachte. De Nederlandse autoriteiten willen er niks over kwijt en spreekt over een goede bekende van het slachtoffer.

In de Nederlandse trans- en regenbooggemeenschap slaat de gewelddadige dood van Özge in als een bom.

Verdrietige reacties

Op Facebook en Twitter klinken dezelfde verdrietige reacties. ‘Toch niet Özge? Dé Özge uit Utrecht? Die lieve spontane en goedlachse vrouw, bekend van haar leuke livestreams op sociale media? Die vrolijke feestneus die mensen alleen maar wilde laten lachen?’

Vrienden omschrijven de 25-jarige Özge Bilir als een veerkrachtig iemand die door haar tomeloze energie en vasthoudendheid kon worden wie ze wilde worden: een ambitieuze, sterke vrouw.

Foto: Özge (25)

Op jonge leeftijd voelde Özge (25) al dat ze niet zichzelf kon zijn. Dat ze in een ander lichaam geboren was. “Ik had het gevoel alsof ik zat opgesloten in mijn eigen lichaam”, vertelde ze in een interview aan de Nederlandse media. “Omdat je in een verkeerd lijf zit, is het moeilijk om jezelf te kunnen zijn.”

Zes jaar geleden maakte de toen 19-jarige de transitie van man naar vrouw. De Turkse jongen uit Utrecht ging nu als Özge over straat.

“Mijn moeder met Turkse roots zag het totaal niet aankomen. Het was echt even wennen voor haar, zeker in het begin”, vertelde Özge.

Haar kennissen hadden er totaal geen problemen mee. Ze hadden juist veel bewondering voor haar. “Ik heb niks meer dan de grootste respect voor Özge om als Turkse in transitie te gaan”, aldus een goede vriend.

Transmoord

Of de gender van de 25-jarige Özge iets met de moord te maken heeft, moet nog uit onderzoek blijken. Van een ‘transmoord’ wil de Nederlandse politie dan ook nog niet spreken.

Belachelijk, vindt Trans United Europe. “Een moord op een transpersoon is altijd een transmoord. Het is jammer dat dit zo onbesproken blijft in de media. Juist door het niet nadrukkelijk te benoemen, komt er nooit een einde aan het onbegrip dat rondom dit onderwerp leeft.

De 25-jarige Turkse Nederlander was een transgendervrouw. Een trotse transgendervrouw. We moeten dat blijven benoemen en benadrukken, ook om haar herinnering levend te houden.”

Özge Bilir was een bewoner van de beschermde woonvorm in Leidsche Rijn in Utrecht. Bij alle bewoners in deze woonvorm is sprake van psychiatrische problematiek. Zij ontvangen vanwege hun problematiek begeleiding.

De aangehouden 24-jarige verdachte is de vermoedelijke ex van Özge. Het incident zou zich afgespeeld hebben binnen de relationele sfeer.

Bron: TT