Gökmen Tanis. de verdachte schutter uit Utrecht, is dezelfde die in augustus 2011 in een video de toenmalige verslaggeefster Chantal Hanse lastig viel op de Oudegracht in Utrecht

Nederland heeft de dader van de tramaanslag in Utrecht, Gökmen Tanis, het Nederlanderschap ontnomen.

Nabestaanden van het drama van drieënhalf jaar geleden zijn onlangs geïnformeerd.

Tanis is de schutter die op 18 maart 2019 in de Utrechtse sneltram het vuur opende op passagiers en later ook buiten op omstanders die te hulp waren geschoten.

Hierbij overleden drie mensen ter plekke en raakten zeven anderen zwaargewond. Een van de gewonden overleed later aan zijn verwondingen.

De rechtbank in Utrecht legde Tanis een levenslange gevangenisstraf op. Tanis kreeg daarmee de zwaarst mogelijke straf opgelegd voor onder meer viervoudige moord.

Tijdens detentie kwam Tanis nog steeds in opspraak, onder meer voor het aanvallen van een gevangenisbewaarder.

Voor Tanis heeft het inleveren van zijn paspoort in eerste instantie weinig gevolgen. Wel zou hij bij eventuele gratie ongewenst vreemdeling zijn en het land moeten verlaten.

Sinds 2010 kan de IND paspoorten intrekken van mensen met een dubbel paspoort die een gevaar zijn voor de staatsveiligheid.

Tanis is niet de eerste die vanwege een terroristisch misdrijf zijn paspoort kwijt raakt. Dat gebeurde sinds het invoeren van de wet al ruim twintig keer eerder.

De meesten daarvan – ongeveer driekwart – zijn nog in Nederland, omdat ze in detentie zitten, omdat hun vertrekprocedure tijdelijk is opgeschort of omdat ze geen geldige reispapieren hebben.

Bron: Nederlandse media