Het Turkse Directoraat-generaal voor Veiligheid (EGM) is een onderzoek gestart naar berichten over de prijzen van zonnebloemolie tegen 45 sociale media-accounts, terwijl video’s met lange rijen op markten om zonnebloemolie te kopen in het weekend in heel Turkije op sociale media werden gedeeld.

Turkse burgers die zonnebloemolie wilden kopen tegen meer betaalbare prijzen vlak voor een verwachte prijsstijging, vormden lange rijen op markten tijdens het weekend in Turkije.

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een ton ruwe zonnebloemolie gestegen van $1.400 tot meer dan $2.000. Door deze prijsstijging van zonnebloemolie begonnen burgers voorraden in te slaan en liepen de marktrekken leeg.

Beelden van mensen die bepakt en bezakt waren en zich haastten om olie te kopen, werden op sociale media gedeeld.

Ondertussen kondigde het Directoraat-generaal voor Veiligheid (EGM) op 6 maart aan dat het een onderzoek is gestart naar 45 sociale media-accounts over hun “provocerende en desinformatie posts” over de prijzen van zonnebloemolie.

“De informatie dat er niet genoeg voorraad is van basisvoedingsmiddelen zoals zonnebloemolie is niet correct. De nodige maatregelen zijn genomen. Ons land heeft voldoende zonnebloemolievoorraden. Vertrouw niet op ongegronde beweringen. Er is niets om u zorgen over te maken”, twitterde minister van Land- en Bosbouw Vahit Kirişçi op 6 maart.

Aan de andere kant zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op 6 maart dat Turkije geen tekorten en tekortkomingen heeft in voedselproducten.

“Ze willen een verhaal in Turkije ontwikkelen door mensen op sociale media te provoceren dat er een ’tekort’ zal zijn in een voedselproduct en proberen mensen naar markten te lokken. In dit verband aarzelen onze strijdkrachten niet om degenen die deze manipulaties niet alleen op sociale media, maar ook in werkelijkheid uitvoeren, te straffen”, aldus Soylu.

Bron: Turkse media