Fotocollage van bekende Turkse Arabesk-zangers

Een districtsgemeente in het zuiden van Turkije heeft de filmvertoning van “Bergen” geschrapt, terwijl er naar verluidt oproerpolitie aanwezig was bij de filmpremière in Istanbul na bedreigingen door de moordenaar van de Turkse zangeres Bergen.

Naar verluidt was de oproerpolitie aanwezig bij de filmpremière van “Bergen”, die het verhaal vertelt van een beroemde Turkse zangeres die door haar ex-man werd vermoord, in Istanbul en is de vertoning van de film geschrapt in het district Kozan van de zuidelijke provincie Adana, waar de dader vrij rondloopt.

De vertoning van de film, die het tragische leven van Belgin Sarılmışer, beter bekend als “Bergen”, uitbeeldt, werd in Kozan door de gemeente afgeblazen, zei journalist Candaş Tolga Işık op zijn Twitter-account op 4 maart.

De burgemeester van Kozan, Kazım Özgan, noemde geweld als reden voor de annulering van de vertoning.

“Er is hier geweld. Waarom zou ik mijn kinderen dit geweld laten uitleggen? Waarom zouden ze hier aandacht aan moeten besteden? Ik vind dat ze hier niet goed over leren. Een film als deze zal niet worden vertoond in het district [Kozan],” vertelde Özgan naar verluidt aan Demirören News Agency.

Işık zei ook dat er oproerpolitie aanwezig was op het gala van de film in Istanbul, naar verluidt als gevolg van bedreigingen aan het adres van de producenten van de film, die naar verluidt politiebescherming hebben.

Bergen was 30 toen ze werd vermoord door haar ex-man, Halis Serbest, op 14 augustus 1989, terwijl ze op tournee was om haar album te promoten in Adana’s Pozantı district.

Serbest en Bergen scheidden nadat ze wilde terugkeren naar de podia tot ongenoegen van Serbest. Serbest had haar gevraagd te stoppen met optreden en zingen omdat het niet “paste” bij zijn familiewaarden.

In 1982 zette Serbest aan tot het gooien van zuur naar Bergen’s gezicht toen ze op het podium stond in de westelijke provincie İzmir. Bergen liep schade op aan haar beide ogen en een groot deel van haar lichaam.

Ze bleef permanent blind aan haar rechteroog. Vele jaren later bedekte zij haar rechteroog en de rechterkant van haar gezicht met een lange zijfranje of droeg zij een zonnebril.

Serbest ontsnapte onmiddellijk na de moord op Bergen, maar werd later gepakt en hij kreeg een gevangenisstraf van een jaar en drie maanden. Maar hij heeft slechts zeven maanden in de gevangenis gezeten voordat hij werd vrijgelaten.

De kwestie komt slechts enkele dagen voor 8 maart, Internationale Vrouwendag, in een land waar vrouwenmoord endemisch is.

Tot dusver werden in 2022 72 vrouwen vermoord door gewelddadige mannen, volgens Anit Sayac, die een lijst bijhoudt van vrouwenmoorden in Turkije.

De vrouwenrechten in Turkije kregen een zware klap op 1 juli 2021, toen Turkije formeel uit het Verdrag van Istanbul stapte, een verdrag van de Raad van Europa dat de ondertekenaars verplicht vrouwenmoorden en geweld tegen vrouwen te bestrijden. Alleen al in 2021 stierven 417 vrouwen door toedoen van mannen.

Bron: Turkse media