Megafan Tuncay Sanlitürk (47) kan zijn geluk niet op nu zijn idool Ibrahim Tatlises, de Turkse André Hazes, naar Nederland komt voor een optreden.

Twintig jaar geleden kwam de volkszanger voor het laatst naar Rotterdam.

“Ik vloog acht weken lang iedere maandag naar Bodrum om hem te zien.”

Ibrahim Tatlises, de man die met zijn emotioneel geladen bitterzoete stem liedjes vertolkt over onmogelijke liefdes en treurige momenten in het leven, maakt na twaalf jaar een comeback op het podium.

En dat is de langgekoesterde wens van veel Turkse-Nederlanders, zoals de 47-jarige Tuncay Sanlitürk: hún icoon van 69 jaar – te zien zingen in levenden lijve: “Dat het nu écht gaat gebeuren, is een wonder.”

Rotterdammer Sanlitürk is naar eigen zeggen ‘geboren als fan’. “Ik ben opgegroeid met zijn muziek, mijn vader en moeder luisterden veel naar Ibo.”

“Ik kon zijn liedjes al vroeg meezingen. Toen, in 1985, waren cassettebandjes van Turkse zangers alleen nog verkrijgbaar op de Beverwijkse Bazaar. Ik schreeuwde naar m’n vader dat ik per se een cassette van Ibo wilde hebben”, blikt Sanlitürk terug op de tijd waarin het genre Arabesk zijn hoogtijdagen beleefde.

Oude discussie

“In onze tijd had je alleen Ibo, Müslüm Gürses en Ferdi Tayfur. Ibo was nummer één van die drie”, verwijzend naar de eeuwenoude discussie over wie van de drie het beste is.

De Rotterdammer heeft zeker dertig optredens bijgewoond van Ibrahim Tatlises.

“Dat was in Duitsland. We gingen met het hele gezin en zaten op de voorste rij. O man, dat was echt prachtig.”

Hij doet alles voor Ibo. Zo vloog hij acht weken lang iedere maandag naar de Turkse badplaats Bodrum om de zanger te zien optreden.

“Iedere dinsdag trad hij op in zijn eigen club Asobar. Vernoemd naar Asena (buikdanseres red.), op wie hij erg verliefd was”.

Van de vrolijke liedjes van Ibo moet de Rotterdammer weinig hebben. De tranen moeten gaan vloeien bij hem.

“Zoals bij de nummers Yikilmisim ben (Ik ben kapot) en Mutlu ol Yeter (Zolang jij maar gelukkig bent)”, legt hij uit. 

Het concert vindt plaats op 26 februari 2022. De kaartverkoop begint vandaag om 10.00 uur, met prijzen vanaf 39 euro.

Als Tatlises in 2011 door zijn hoofd wordt geschoten met een kalasjnikov, is dat groot nieuws in Turkije. “Ik kreeg pijn in mijn hart”, vertelt Sanlitürk.

Ibo overleeft die aanslag. “Een wonder”, aldus Sanlitürk. De artiest wordt behandeld in een ziekenhuis in Duitsland.

“Ik ben daar zelfs naartoe gereden en kon hem drie seconden zien op zijn ziekbed.”

De zanger hield er een verlamde linkerarm aan over, zo kunnen fans zien nu hij onlangs, na jaren, zijn muzikale tv-programma Ibo Show hervatte.

“Je hoorde in het begin dat zijn stem niet oké was. Maar de aandacht die hij van zijn fans krijgt, geeft hem kracht.”

Of Tatlises gedurende de show in Ahoy (Rotterdam) live gaat zingen, betwijfelt Sanlitürk dan ook.

“Je ziet dat hij na een paar nummers moe is. Dan nóg is het het waard om hem te zien. Misschien is dit wel de laatste keer.”

Bron: Nederlandse media