President Recep Tayyip Erdogan

Met het oog op de beschuldigingen van maffialeider Sedat Peker van corruptie tegen regeringsfunctionarissen, zei AKP’er Bülent Turan dat ze “haar fouten zal corrigeren” als die er zijn.

“Als er een persoon is die iets verkeerds heeft gedaan, is het onze plicht om hem of haar uit de partij te verwijderen… Als we een fout hebben gemaakt, zullen we die corrigeren en doen wat nodig is,” zei Turan.

De vice-voorzitter van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Bülent Turan, heeft gereageerd op de beschuldigingen van maffialeider Sedat Peker van corruptie tegen een aantal regeringsfunctionarissen, en gezegd dat de AKP bereid is actie te ondernemen als zij “fouten” heeft gemaakt.

“Als er een fout is van de AKP, is het de plicht van de AKP om te doen wat nodig is en zal zij dat ook doen. Maar ik ben van mening dat het niet correct is om ons parlement te leiden op een manier die in overeenstemming is met de toespraken van een man voor het scherm,” zei Turan op 7 juni tijdens een persconferentie in het parlement.

“Als er een persoon is die iets verkeerds heeft gedaan, is het onze plicht om hem [uit de partij] te zetten,” zei Turan.

Parlementaire commissie

De opmerkingen van het AKP-parlementslid kwamen nadat de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) had opgeroepen tot de oprichting van een parlementaire commissie om de beschuldigingen van Peker tegen minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu te onderzoeken.

“Hij [Peker] spreekt vanuit het hotel van een land dat bekend staat om zijn vijandigheid jegens Turkije. Daarbovenop verhuist hij naar een ander hotel. Dit zijn hotels die tot dezelfde baas behoren, maar verschillende ketens. Wij laten ons niet misleiden door dergelijke spelletjes. Als we een fout hebben gemaakt, zullen we die rechtzetten en doen wat nodig is, maar ‘maffia’ en ‘AKP’ zijn de laatste twee begrippen die samen kunnen worden gebracht,” zei hij.

In zijn negende video, die op 6 mei op YouTube werd gepubliceerd, beweerde Peker dat Soylu de louche zakenmagnaat Sezgin Baran Korkmaz, die momenteel door de Turkse autoriteiten wordt gezocht wegens witwaspraktijken, had opgedragen Turkije te ontvluchten om vervolging te ontlopen.

Peker zei dat Korkmaz en Soylu een ontmoeting hadden in het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat de zakenman daar was getipt over een onderzoek dat tegen hem was ingesteld.

In zijn video beweerde Peker ook dat AKP-afgevaardigde Metin Külünk, die in het middelpunt van de controverse staat vanwege beschuldigingen dat hij 10.000 dollar per maand van de maffiabaas ontvangt, hem heeft gebeld en hem heeft gevraagd geen video vrij te geven vóór de ontmoeting van president Recep Erdoğan met de Amerikaanse president Joe Biden, die op 14 juni zal plaatsvinden.

Bron: Turkse media