Erbil is nooit een bedreiging geweest voor Ankara en dat zal zo blijven, volgens Nechirvan Barzani, eerste minister van de Koerdische Regionale Overheid (KRG) in Noord-Irak.

Op een persconferentie na het uitbrengen van zijn stem bij het referendum om de Koerdische onafhankelijkheid in Erbil, zei Barzani dat Turkije en anderen de stemming moeten zien voor wat ze is, “een uitdrukking van de wil van het volk exclusief voor het Iraakse Koerdistan.”

“tussenkomen in Turkse aangelegenheden, niet vandaag en niet in de toekomst. We willen een goede buur zijn,” zei Barzani, volgens Rudaw.

Geweigerd

Barzani zei dat hij Turkije wou bezoeken en Turkse afgevaardigden wou ontmoeten, maar hij werd daartoe geweigerd.

“Al twee maanden lang probeer ik Turkije te vragen om me toe te laten het te bezoeken zodat ik kan uitleggen dat ons proces geen bedreiging is voor Turkije. Het is ongelukkig dat ze dit niet toelaten zodat ik het persoonlijk kan uitleggen,” zei Barzani.

Relatie

“Ik wil voor de mensen van Koerdistan en de KRG zeggen dat Turkije geen betere vriend dan de Koerden en de Koerdische Regio heeft in het gebied. We hopen dat de relatie, waar we zo hard voor hebben gewerkt, niet zal leiden als gevolg van de stemming,” quoteerde Rudaw de woorden van Barzani.

Barzani, zoon van KRG leider Masoud Barzani, zei dat Erbil “dankbaar is voor de ondersteuning die ze van Turkije hebben gekregen.”

Hurriyet