Een gerechtshof in Istanbul beval eerder deze week de vrijlating van veteraan-journalist Kadri Gürsel in de derde hoorzitting van de zaak tegen het kritische Turkse dagblad Cumhuriyet.

Terwijl het vonnis de vrijlating van Gürsel inhield, sprak het 27ste Istanbulse Hof voor zware strafzaken zich uit voor de gecontinueerde vasthouding van vier anderen, inclusief reporter Ahmet Şık en hoofdredacteur Murat Sabuncu.

“Ik bedank me bij iedereen die ons ondersteunde tijdens het rechtsproces. Het toonde ons opnieuw het belang van solidariteit. Als een publieke opinie gevormd is, is het dankzij die ondersteuning,” zei Gürsel tegen journalisten op 26 september na zijn vrijlating na 11 maanden cel.

Onterecht gearresteerd

“Toch is er niets om te vieren omdat er Cumhuriyet werknemers zijn die onterecht gearresteerd zijn op basis van ongefundeerde beschuldigingen. De vrijheid van onze vrienden is weggenomen,“ voegde hij toe.

Hij werd begroet door zijn vrouw Nazire Kalkan Gürsel, familie, vrienden en verschillende parlementsleden van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Historisch

“Elke hoorzitting van de Cumhuriyet-zaak was historisch omdat het aantoonde hoe journalistiek kan verdedigd worden en hoe hol de beschuldigingen waren,” zei Gürsel tevens.

“Elke journalist wil schrijven, zo lang als de omstandigheden het toelaten. Ik zal vanzelfsprekend blijven verder schrijven,” beloofde hij.

Beschuldigd van terrorisme

Zo’n 17 Cumhuriyet werknemers werden in de zaak beschuldigd van terrorisme, met de vogelvrij verklaarde Koerdische Arbeiderspartij (PKK), het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) en de Gülenisten (FETÖ) onder de genoemde groepen in de aanklacht.

Tijdens de hoorzitting op 25 september kwamen er zo’n 200 mensen samen, inclusief mensen van de CHP en de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), aan het Çağlayan gerechtsgebouw in Istanbul, portretten dragende van de opgesloten journalisten en met spandoeken met slogans zoals “Vrijheid voor journalisten” en “Onafhankelijke pers kan niet de mond worden gesnoerd.”

Hoorzitting

Tijdens de hoorzitting gaven Alev Coşkun, de voormalige voorzitter van de Cumhuriyet Foundation die de krant bezit, en Riza Zelyurt hun verklaringen als ooggetuigen.

“Ik heb met hen gewerkt. Ik ken hun verleden. Deze collega’s kunnen geen terroristen zijn, deze vrienden kunnen geen leden zijn van FETÖ,” zei Coşkun aan het gerecht.

Naast Şık en Sabuncu, blijven ook boekhouder Emre İper en Cumhuriyet voorzitter Akın Atalay gearresteerd.

Şık, die eerder al opgesloten werd, schreef een boek met de titel “The Imam’s Army”, dat focust op de volgelingen van de V.S.-gebaseerde Islamitische predikant Fethullah Gülen binnen de politie en het gerechtelijke op een tijdstip waar het netwerk en de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) erg nauw waren. Hij werd bevrijd op 12 maart 2012.

Populair account

Een leraar, Ahmet Kemal Aydoğdu, is ook voor het gerecht gedaagd in de rechtszaak. Hij had een populair Twitter account. Hij wordt beschuldigd van de leider te zijn van een terroristische organisatie, en hoewel zijn zaak niet gerelateerd is aan de zaak tegen Cumhuriyet, is het samengevloeid in dezelfde rechtszaak.

Tijdens de hoorzitting in de avond van 25 september werd er met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd toen Twitter accounts van pro-regering dagbladen Star en Akşam het misleidende nieuws uitbrachten dat het gerecht een vonnis had uitgesproken waarbij de verdachten onder arrest zouden worden gehouden voordat er al een vonnis was uitgesproken.

Incident

De advocaten van de Cumhuriyet werknemers overdroegen het incident aan het hoofd van het gerecht Abdurrahman Orkun Dağ, die zei dat een klacht zou worden ingediend tegen de twee kranten.

“Strafrechtelijke acties zullen worden ondernomen tegen diegenen die deze artikelen schreven, of diegenen die hierna nog vonnissen uitlekken,” zei Dağ, waarna Şık beweerde dat “iemand van de gerechtsraad de documenten heeft zitten presenteren aan media instanties.”

De volgende hoorzitting vindt plaats op 31 oktober.

Hurriyet