Duizenden Koerden en voorstanders van het referendum georganiseerd door de Regionale Koerdische Overheden (KRG) kwamen maandag op straat om het gehouden referendum te vieren, waaronder enkelingen met een Israëlische vlag.

Plaatselijke journalisten van het Turkse staatsblad Anadolu Agency lieten weten dat heel wat bewoners onder andere vuurwerk afschoten terwijl anderen dan weer luidkeels rondreden in de stad op hun motors, nog anderen dansten voor de citadel van de stad.

Verschillende foto’s genomen in Irbil tonen aan dat sommige bewoners de Israëlische vlag wuifden tijdens de feesten. De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu was enige leider in het gebied die voorstander was van het referendum terwijl Turkije, Irak en Iran zich allemaal tegen het referendum uitspraken.

Grote vrees voor instabiliteit

Men vreest onder andere dat het gehouden referendum voor een gevaarlijke en instabiele situatie zal zorgen in het gebied, en het reeds verdeelde Irak nog veel verder zal verdelen. De Irakese regering noemde het referendum compleet onconstitutioneel.

De Europese Unie is eveneens geen voorstander van het referendum en riep op tot een versterking van de Irakese territoriale integriteit van Irak. De Verenigde Staten en de Gorran-beweging, tweede grootste Koerdische partij in Irak, en tegenstander van het referendum, riepen op het referendum op te schorten of op zijn minst uit te stellen.

De Turkse en Irakese regering liet reeds weten gestart te zijn met militaire oefeningen aan de grens in reactie op het onafhankelijkheidsreferendum.

Sabah