Minister van Justitie Abdulhamit Gül heeft gezegd dat men niet van plan is de chemische castratieprocedure, die de regering overweegt in te voeren voor kindermisbruikers, voor alle overtreders te gebruiken, maar in plaats daarvan zal het beslist worden aan de hand van het oordeel van de rechter, die de zaak overziet.

Het afhandelingsmechanisme voor de procedure zou dus “gevalspecifiek” zijn, vertelde de minister aan verslaggevers in de centraal Anatolische provincie Konya, waar hij enkele officiële vergaderingen hield.

Gül heeft ook gezegd dat in totaal 18.492 mensen opgesloten zitten in Turkije, omdat zij veroordeeld zijn wegens aanklachten van seksueel misbruik.

De minister heeft ook het, op 9 maart genomen, het besluit van de rechtbank in Istanboel vermeld om de onderzoeksjournalist, Ahmet Şık, en de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, Murat Sabuncu, vrij te laten, in het proces van terrorisme gerelateerde aanklachten met betrekking tot personeelsleden van de krant.

“Turkije is een rechtstaat. Iedereen moet de beslissing die de rechtbank heeft gegeven respecteren. Ongeacht je de beslissing leuk vindt, moet je deze respecteren. Als er een verkeerde beslissing is, wordt dit opgelost in het rechtssysteem,” zei hij.