President Recep Tayyip Erdoğan zei dat de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) erop doelt de “nalatenschap te beschermen” van Mustafa Kemal Atatürk om het te beschermen tegen de “ideologische bekrompenheid die er misbruik van maakt”. Atatürk is de oprichter van de Turkse Republiek.

79ste sterfdag Atatürk

Erdoğan gaf een toespraak op een evenement ter ere van de 79ste verjaardag van de sterfdag van Atatürk op 10 november.

“We beschouwen het als onze plicht om Atatürk voor de ogen van het hele land te loven als de opperbevelhebber tijdens onze Onafhankelijkheidsoorlog en als oprichter van onze Republiek. Het respect van de natie voor Atatürk is oneindig. Er is niets natuurlijker dan het respect voor een leider tijdens zulke turbulente gebeurtenissen. Hij heeft een waardevolle plek in de harten van ons volk.”

Naam Atatürk misbruikt

Verder zei Erdoğan dat de naam van Atatürk gebruikt is geweest door “bepaalde mentaliteiten als middel voor ideologische doeleinden.”

“Putschisten en alle andere vijanden van de geschiedenis van dit land en de heersende waarden proberen zich te verstoppen onder het mum van Atatürkisme. De reacties tegen deze mentaliteit werden soms uitgedrukt door Atatürk zelf onder schot te nemen. Soms gebeurde dit met foute uitdrukkingen en soms met misverstanden,” aldus Erdoğan.

De President doelde vooral specifiek op de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), die opgericht werd door Atatürk. Hij zei dat ze “de naam van Atatürk misbruiken en zijn nalatenschap niet beschermen.” Daarbij beloofde hij dat de heersende AKP erop gebrand is de nalatenschap van Atatürk te beschermen.

“Natie boven het niveau van de hedendaagse samenleving”

“We redden Atatürk en zijn nagedachtenis van de tirannie van deze misbruikers. Dit doen we door de Republiek en de nalatenschap van Atatürk te beschermen. Ons doel is om de natie ´boven het niveau van de hedendaagse samenleving` te verheffen, wat Atatürk ooit zei dat zijn hoogste doel was,” zei Erdoğan.

“We zullen een partij zoals de CHP er niet in laten slagen Atatürk te ontvoeren van onze natie. We zullen hem begrijpen en over hem spreken als onze eigen Mustafa Kemal, onze Atatürk van de Republiek, en als de veteraan van onze Onafhankelijkheidsoorlog.”

Hurriyet