Een oeroud Assyrisch kleitablet dat donderdag door Turkse onderzoekers in de provincie Kayseri werd opgegraven, toont aan dat de eerste onvruchtbaarheidsdiagnose al zo’n 4.000 jaar geleden werd gesteld. Verschillende onderzoekers van verschillende universiteiten onderzochten het 4.000 jaar oude kleiwerk waar huwelijksvoorwaarden op staan gegrift en constateerden dat de eerste onvruchtbaarheidsdiagnose werd gesteld in het Kültepe district van de centraal gelegen Anatolische provincie Kayseri.

De maker van de kleitablet beschrijft in spijkerschrift wat onvruchtbaarheid inhoudt en wat de remedies zijn. Professor Ahmet Berkız Turp van de afdeling gynaecologie en verloskunde aan de Universiteit van Harran liet aan NTV weten dat de huwelijkse voorwaarden op de tablet, de onvruchtbaarheid in Assyrische gezinnen adresseren.

Vrouwelijke slaaf

De vrouw liet haar echtgenoot toe om een hiërodule in te huren – een vrouwelijke slaaf die in dienst werd gesteld als draagmoeder – indien het koppel twee jaar na het huwelijk nog steeds geen kind kon krijgen.

“De slavin werd bevrijd na het baren van een eerste mannelijk kind,” zei professor Turp.

De resultaten van het onderzoek werden recent gepubliceerd in het medisch tijdschrift van Gynaecologische Endocrinologie. De kleitablet kan u gaan bezichtigen in het Archeologisch Museum van Istanbul.

Sabah