Turkije heeft eerder deze week een overeenkomst getekend met Airbus Defense and Space voor de productie van communicatiesatellieten Türksat 5A en Türksat 5B. De Turkse minister van Transport, Ahmet Arslan, liet weten dat de twee satellieten zullen worden gelanceerd door Space Exploration Technologies (SpaceX).

“Onze vrienden hebben besloten om onze satellieten te lanceren met de Falcon 9 raketten van Airbus,” zei de minister donderdag op de 3rd Global Satshow in Istanbul.

De deal om de twee satellieten te bouwen en te lanceren is zo’n 450 miljoen euro waard, zei de voorzitter van Türksat, Vecdi Gönül, tijdens zijn toespraak op het evenement.

Airbus legde in oktober de beste offerte op tafel en sloeg zo het contract aan de haak. De 5A satelliet zal in 2020 gelanceerd worden en de 5B in 2021.

Productie

Ingenieurs van Türksat staan samen met Airbus in voor een aanzienlijk deel van de productie. Deze zal onmiddellijk van start gaan zodra alle formaliteiten zijn vervuld.

Elon Musk, CEO van de elektrische autofabrikant Tesla Inc. en luchtvaartbedrijf SpaceX, ontmoette op 8 november de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en besprak samen met hem de samenwerking tussen Tesla, SpaceX en Turkse bedrijven.

Musk’s SpaceX plant voor 2024 een bemande missie naar Mars en wil ook een raket produceren die passagiers van het ene continent naar het andere kan vervoeren in minder dan een uur.

Hurriyet