Turkse minister van Milieu en Verstedelijking, Mehmet Özhaseki, liet eerder deze week weten dat alle huizen die in het zuidoosten van Turkije werden verwoest door conflicten tussen de veiligheidstroepen en PKK-terroristen, weldra zullen worden heropgebouwd.

Özhaseki zei in gesprek met Anadolu Agency dat 26.000 zwaar beschadigde eigendommen van nul zouden worden herbouwd.

Sinds de start van de anti-terreuroperaties tegen de terroristische groepering PKK in de zomer van 2015, zijn er in totaal al zo’n 70.000 huizen beschadigd geraakt, zei de minister. “We moeten 26.000 nieuwe huizen bouwen voor de burgers die werden getroffen door PKK-terreur. Dit project zal binnen een half jaar probleemloos worden afgerond,” haalde Özhaseki aan.

De hand van compassie

“Een van de handen van de staat is de hand der kracht. De andere hand is de hand van compassie. Deze hand verbindt de wonden. We genezen de wonden van mensen,” voegde Özhaseki toe.

De minister beloofde ook dat alle militaire complexen die zich momenteel in stedelijk gebied bevinden zullen worden verplaatst naar landelijk gebied. “Deze faciliteiten werden 50 jaar terug volop gebruikt door het leger maar door de enorme groei van de steden worden deze bijna opgeslokt,” zei hij.

In het verleden zijn er bij aanvallen van de PKK op militaire bases meerde burgerslachtoffers gevallen. Men is van mening dat dit zou kunnen worden vermeden indien men alle militaire complexen verwijdert uit bewoonde gebieden.

“De Turkse President Recep Tayyip Erdoğan heeft strikte orders gegeven om alle militaire faciliteiten om te bouwen tot speelpleinen en recreatiecentra,” aldus Özhaseki

 Hurriyet