De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft kritiek geuit op de recente belofte van Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman om van Saoedi-Arabië een bolwerk van “gematigde islam” te maken.

“De islam kan niet ‘gematigd’ of ‘niet matig’ zijn. De islam kan maar één ding zijn,” zei Erdoğan afgelopen donderdag tijdens een toespraak in Ankara.

“Het begrip ‘matige islam’ heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen. Toch blijft het een westers concept,” liet Erdoğan weten. “Je spreekt over een gematigde islam terwijl vrouwen in je land tot voor kort niet mochten rijden. Zulke beperking bestaan niet in de Islam,” zei de president.

Gematige islam

De Saoedische kroonprins deed vorige maand zijn “gematigde islam” – belofte op de Future Investment Initiative conferentie in Riyad.

Ook de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) kreeg de volle laag van Erdoğan. Dit omdat ze een aantal Turkse plannen dwarsbomen die vrouwen meer rechten zouden geven binnen de OIC.

“Turkije stelt een vrouwenplatform voor binnen de OIC, maar sommige leiders van de organisatie kunnen daar niet mee leven,” voegde hij toe.

Hurriyet