De gemeente Keçiören in de hoofdstad Ankara heeft besloten om geen winkelvergunningen meer te geven aan Amerikaanse merken zoals McDonald’s, Starbucks en Burger King. Die beslissing komt er na een diplomatieke en economische ruzie tussen Turkije en de VS.

“Ik hoop dat onze beslissing een voorbeeld zal worden,” zei de burgemeester Mustafa Ak van de AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) van president Erdogan. De gemeenteraad stemde unaniem voor de maatregel.

 “Ons land zal de economische oorlog tegen Turkije, die een voortzetting is van de gefaalde couppoging, overwinnen door een nationale eenheid te vormen. Onze identiteit als een onafhankelijk en gerespecteerd land met een rechtstaat zal zo versterkt worden,” zei Ak.

Ondertussen publiceerde Burger King een verklaring dat het geen Amerikaans bedrijf is, maar gelegen is in Brazilië. “Burger King werd overgenomen door 3G Capital met hoofdkwartier in Rio de Janerio in oktober 2010. Sindsdien wordt Burger King bestuurd door Restaurant Brands International (RBI),” zei het bedrijf. Voorts verklaarde ze dat het Turkse bedrijf TAB Gida de afgelopen 23 jaar verantwoordelijk is geweest voor de activiteiten van Burger King in Turkije.

De gemeente zette ook aanplakborden waarop te lezen viel dat “onze nationale munt onze nationale zaak is”. De aanplakborden roepen de mensen op om hun buitenlandse valuta te verkopen om de Turkse lira te steunen. “Onze gemeente zal niet onverschillig blijven bij deze economische oorlog tegen ons land,” zei de burgemeester.

Erdogan beloofde op 14 augustus dat Turkije Amerikaanse elektronische goederen zou boycotten als vergelding tegen de beslissing van de Amerikaanse president Trump om de importheffingen op Turkse aluminium en staal te verdubbelen. Die beslissing kwam er terwijl de crisis tussen de twee landen over de aanhouding van de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson verergerde.

Hurriyet

T.A.