De Amerikaanse ambassade in Ankara liet weten dat de VS een trouwe bondgenoot en vriend van Turkije blijft, ondanks spanningen.

De VS en Turkije onderhouden “actieve economische betrekkingen”, luidt het op Twitter.

Eerder deelden diplomatieke bronnen mee dat er een voorlopig compromis bereikt was tussen Turkije en de VS over de op handen zijnde sancties.

De relaties tussen de twee NAVO-bondgenoten bereikten een nooit gezien dieptepunt nadat Washington besloot om sancties in te stellen tegen minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en minister van Justitie Abdulhamit Gül.

Arrestatie van de zogenaamde ‘predikant’

De sancties komen er naar aanleiding van de arrestatie van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die wordt gelinkt aan terreurorganisaties. Ankara noemde de sancties onlogisch en riep de Amerikaanse collega’s op om hun gezond verstand te gebruiken. Er werd geprobeerd om het probleem via diplomatieke weg op te lossen.

Als reactie op de Amerikaanse sancties kondigde president Recep Tayyip Erdoğan aan dat Turkije heeft besloten om het kapitaal dat de Amerikaanse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Turkije hebben te bevriezen als vergelding.

Minister van Buitenlandse zaken Çavuşoğlu

De Turkse topdiplomaat Mevlüt Çavuşoğlu heeft verschillende keren gezegd dat Turkije de plooien in de relaties met zijn bondgenoot probeert glad te strijken.

Çavuşoğlu had een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo in Singapore, in de marge van de ASEAN-top. Hij noemde het gesprek achteraf “constructief”.

Meningsverschillen

“Er zijn af en toe meningsverschillen tussen de beide landen, maar Turkije probeert deze altijd op te lossen met diplomatie, dialoog en wederzijds begrip,” zei Çavuşoğlu na de ontmoeting.

“Van meet af aan hebben we gezegd dat we geen oplossing kunnen bereiken met dreigende taal en sancties,” voegde de minister er nog aan toe.

Sabah

S.V.R.