De beslissing van President Donald Trump om sancties uit te vaardigen tegen Turkse staatslieden en de importheffingen op Turks staal te verhogen, heeft kwaad bloed gezet over heel het land. De Turken ondernamen verschillende acties om uiting te geven aan hun boosheid.

Veel mensen hebben ook gehoor gegeven aan de oproep van President Recep Tayyip Erdoğan om hun goud en vreemde munten te verkopen, om de koers van de lira op te krikken.

Turkije heeft te maken met een economische oorlog

Hilmi Yalman, de voorzitter van de AHİD, verwees naar Erdoğans verklaring dat Turkije te maken heeft met een economische oorlog en zei dat de mensen al het mogelijke moeten doen om de Turkse lira te beschermen. “Trumps economische oorlogsverklaring of de huidige stand van de dollar zal geen gevolgen hebben. Turkije zal uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komen. Wie ben jij, Trump, om je te bemoeien met onze economie? We zullen meer jobs creëren,” zei Yalman.

Initiatieven van winkeliers

Er waren ook initiatieven van winkeliers over heel het land om de lira te beschermen. Een theehuis in Erzincan, in het oosten van het land, bood een gratis thee aan aan iedereen die $100 liet omwisselen. De eigenaar, Gıyasettin Çetinkaya (60), zei dat hij eerst de prijs van een glas thee had verlaagd van 1 Turkse lira naar 50 kuruş, en dan had besloten om iets speciaals te doen voor diegenen die gehoor gaven aan Erdoğans oproep.

Georganiseerde campagnes

Er zijn ook een paar georganiseerde campagnes. In de noordwestelijke provincie Düzce hebben een telefoonwinkel, een bakker, een restauranthouder en een kapper samen een actie op touw gezet. Ze kondigden allen aan dat iedereen die zijn dollars, euro’s of goud liet omwisselen gratis bediend zou worden.

Ze hebben een affiche uitgehangen aan hun etalages waarop te lezen staat: “Iedereen die een ontvangstbewijs binnenbrengt waaruit blijkt dat hij zijn euro’s, dollars of goudstukken heeft laten omwisselen, krijgt een gratis telefoonkaart, thee, pide, ayran, knip- of scheerbeurt.”

Er zijn er ook die de oproep van Erdoğan wat té letterlijk namen. Zo was er een zakenman in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa die honderd dollarbiljetten had verbrand.

Sabah

S.V.R.