De Turkse Minister van Financiën Berat Albayrak heeft tijdens een telefoongesprek met zijn Franse collega Bruno Le Maire de recente Amerikaanse sancties tegen Turkije besproken. Volgens het Turkse ministerie zijn beide ministers overeengekomen dat een gezamenlijk antwoord geboden moet worden op dergelijke acties.

De verklaring zei dat de twee ministers nauwer samen willen werken en elkaar zullen ontmoeten in Parijs op 27 augustus.

De Verenigde Staten en Turkije zitten in een zware crisis sinds de onterechte sancties van Trump tegen de Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu en de Minister van Justitie Abdulhamit Gul. De sancties kwamen er nadat Turkije weigerde de Amerikaanse pastoor Brunson vrij te laten. Brunson wordt in Turkije aangeklaagd voor terrorisme.

Turkije verdubbelde de importheffingen op verschillende Amerikaanse goederen zoals alcohol, tabaksproducten en auto’s nadat Trump de Amerikaanse importheffingen op Turkse aluminium- en staalimporten tot respectievelijk 20 en 50 procent verhoogde.

Na die verdubbeling had de Amerikaanse beurs haar slechtste dag in zeven weken en steeg de lira 7 procent in waarde tegenover de dollar.

Sinds de recente ontwikkelingen hebben een aantal landen waaronder Duitsland, China, Iran, Italië en Qatar, hun steun uitgesproken voor de Turkse economie en opgeroepen tot een diplomatieke oplossing voor de problemen tussen de twee NAVO-bondgenoten.

Sabah

T.A.