Erdogan en Trump

Volgens Amerikaans president Donald Trump vragen buitenlandse leiders hem om met Recep Tayyip Erdoğan te praten “want hij luistert alleen naar mij”.

Dat zei hij op 17 augustus. Hij deed die uitspraak tijdens een kritiekronde over zijn tegenstander bij de komende presidentsverkiezingen, Joe Biden.

De democratische presidentskandidaat veroorzaakte op 15 augustus veel verontwaardiging in Turkije toen hij suggereerde dat hij de oppositie wilde steunen.

“De VS kunnen oorlogen winnen en zich uit netelige situaties bevrijden”, vertelt Trump op Fox News.

“Ik kom overeen met een aantal regeringsleiders van landen waar we anders misschien mee in oorlog zouden zijn. Die leiders roepen mij als ze een conflict hebben met Turkije.

Vorige week kreeg ik nog een vraag om Erdoğan te bellen. Toen ik vroeg waarom, kreeg ik te horen dat ik de enige ben naar wie Erdoğan luistert, en niet omdat ik de leider van de VS ben.

Volgens die andere leiders ligt dat aan mijn persoonlijkheid. Ik zou dat liever niet publiekelijk zeggen, maar ik denk wel dat dat klopt. Ik kom wel degelijk goed overeen met hem, en hij luistert inderdaad naar mij.”

Op een vraag over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië antwoordde Trump dat Turkije het recht heeft om haar eigen grenzen te beveiligen. “Wij hebben genoeg grenzen om te bewaken.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)

Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden: ‘We gaan Erdogan verslaan op deze manier’