De Turkse president Erdogan

Op 19 augustus kondigde president Recep Tayyip Erdoğan aan dat hij het Turkse volk twee dagen later nieuws zal brengen dat een nieuwe hoofdstuk voor Turkije zal inluidden.

Daarnaast blijft hij ook vast houden dat hij, ondanks tegenwind vanuit Griekenland, Grieks-Cyprus en de EU, naar fossiele brandstof zal zoeken in betwiste wateren in de Oostelijke Middellandse Zee.

Over dat fameuze goede nieuws wilde het kantoor van de president nog geen informatie kwijt, maar vlak na de opmerking van de president lieten twee experts weten dat Turkije waarschijnlijk aardgas gevonden heeft in de Zwarte Zee.

Het is nog onduidelijk hoe groot de voorraad gas is, hoe diep die ligt, en of het gas gemakkelijk gewonnen kan worden. Hoewel de president niet verder inging op zijn opmerking, stond de lira rond 17u45 wel 2% sterker ten opzichte van de dollar dan een dag eerder. Ook de waarde van de Borsa Istanboel 100-index steeg 2% terwijl de aandelen van 2 Turkse olieraffinaderijen met meer dan 8% stegen.

Onderzoeksschip Fatih

Vorige maand had minister van Energie Fatih Dönmez laten weten dat het onderzoeksschip Fatih gestart was met boringen in het gebied Tuna-1, aan de Westelijke Turkse Zwarte-Zeekust.

De ontdekking komt in een tijd van spanningen tussen Turkije enerzijds, en Griekenland, Grieks-Cyprus en de EU anderzijds.

Om Turkse activiteiten in de Oostelijke Middellandse Zee te ontmoedigen, stuurde Frankrijk onlangs extra militairen naar het gebied. De Duitse bondskanselier Angela Merkel drukte op 19 augustus de bezorgdheid van de EU uit over de spanningen.

Erdoğan lijkt in ieder geval niet van plan toe te geven aan de druk. “Geen enkele koloniale mogendheid heeft het recht ons de rijke olie- en gasvoorraden te ontnemen die mogelijk in onze regio liggen”, zei hij op 19 augustus tijdens de opening van een zonnecentrale bij Ankara.

K.L.

(Bron: Bloomberg)