Het is van cruciaal belang voor de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) om het aantal stemmen in Istanbul te verhogen tot boven het gemiddelde van Turkije om de komende verkiezingen te winnen. Dat zei president Recep Tayyip Erdoğan, waarmee hij zijn partij aanspoorde om de inspanningen te verdubbelen tijdens de campagne.

“Het is een must voor ons om onze stemmen in Istanbul boven het gemiddelde van Turkije te verhogen, met onze campagnebezigheden voor de verkiezingen van 2019”, vertelde Erdoğan op 20 augustus aan de provinciehoofden van AKP Istanbul.

“In het referendum kregen we 48,65 procent van de stemmen. Zo willen we Istanbul niet zien. Als Istanbul onder het gemiddelde valt, zal dat een grote teleurstelling zijn”, zei hij.

De grondwetswijziging die in het referendum op 16 april werd goedgekeurd zal in werking treden na de parlements- en presidentsverkiezingen van 2019. In de presidentsverkiezingen moet de kandidaat 51 procent van de stemmen krijgen om te worden verkozen tot president. Erdoğans woorden komen te midden van voorbereidingen van de AKP voor campagnes voor de komende parlements- en presidentsverkiezingen.

“Als we falen in Istanbul”

“Als we in Istanbul falen, zullen we vallen in Turkije. Als we een beetje vooruitgaan in  Istanbul, zullen we Turkije veroveren”, voegde hij eraan toe.

De partije zal een grote verandering ondergaan aangezien Erdogan voor de verkiezingen een ‘vernieuwingsoperatie’ heeft geëist. “We zullen nooit toelaten dat de zwakke punten van oude politieke partijen de AKP beïnvloeden”, zei hij.

Hurriyet