Een veteraan en bestuurslid van de regerende AKP sprak zich uit tegen de herinvoering van de doodstraf, in tegenstelling tot president Erdogan. “Als je iemand executeert, sterft hij maar 1 keer, maar als je hem een zware straf geeft sterft hij elke dag”, zei AKP Karabuk bestuurslid Mehmet Ali Sahin in een toespraak tijdens de democratiewachten.

Sahin die het volk eraan herinnerde dat hij advocaat van beroep is, benadrukte dat het debat met veel zorg gedaan moet worden aangezien verkeerde oordelen onmogelijk teruggedraaid kunnen worden eens de doodstraf heringevoerd wordt.  “Als de Turkse wetgeving de doodstraf zou toelaten, zouden veel commandanten geëxecuteerd zijn”, zei Sahin eraan herinnerend dat de Balyoz en Ergenekon staatsgreepcomplotten waarschijnlijk gefabriceerd werden door de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO) om het Turks leger te kunnen infiltreren.

Ergenekon

De Ergenekonzaak was 7 jaren geleden begonnen tegen 274 mensen, waaronder militaire officieren, politici en journalisten vanwege een vermeende coupcomplot om de AKP-regering omver te werpen. Balyoz was een vermeende militaire coupcomplot van 2003. Bijna alle rechters en procureurs die deel uitmaakten van de Ergenekon- en Balyozzaken en een aantal politieagenten die betrokken waren, worden ervan beschuldigd onder het bevel van Fethullah Gulen te hebben gehandeld. “Laten we aannemen dat we sommige commandanten toen hadden opgehangen en dat wanneer we deze zaken later heropenen we zien dat we een fout gemaakt hebben. Kunnen we dan de mensen die we hadden opgehangen terugbrengen?”, vroeg Sahin.

Erdogan zou doodstraf goedkeuren

Erdogan heeft herhaaldelijk gezegd sinds de mislukte couppoging dat hij de doodstraf zou goedkeuren als het parlement daarvoor stemt. “Als het parlement de herinvoering van de doodstraf accepteert, zal ik dat ook doen”, zei hij tegen miljoenen op een manifestatie in Istanbul op 7 augustus. Hij voegde eraan toe dat de doodstraf in de V.S., Japan en nog veel andere landen nog steeds bestaat. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu bekritiseerde Erdogan over zijn uitlatingen inzake de doodstraf voor het laten oplopen van de spanningen in plaats van het volk te kalmeren.

Hurriyet