Het is een typisch Hindoestaans gerecht: roti. Bijna overal in de regio kun je het bij Surinaamse eettentjes krijgen. Maar een Turkse Roti-verkoper, dat is best uniek. Rotterdammer Ahmet Atmaca (51) is er zo dol op, dat hij een eigen zaak is begonnen.

“De combinatie van pannenkoek, kip, aardappelen en kouseband is geweldig”, vertelt Atmaca met een stralende lach. “Al sinds ik 12 jaar ben, geniet ik van roti.”

Turkse pizza

“Normaal gesproken haal je roti bij een Hindoestaan en Turkse pizza bij een Turk”, vertelt Atmaca. “Zo denken we allemaal en dat vind ik ook begrijpelijk. Maar met mijn roti weet ik de mensen ongetwijfeld te overtuigen.” In zijn tienerjaren ontdekt Atmaca het Surinaamse gerecht. “Ik woonde dichtbij de West-Kruiskade”, vervolgt de ondernemer. “Op de fiets zochten we de omgeving af, zoekend naar Surinaamse feestjes. Dan stelden we ons voor aan wildvreemde mensen en mochten we binnenkomen. Die gastvrijheid was bijzonder, de roti geweldig.”

 ICT’er

Ahmet besloot kort geleden om zijn baan als ICT’er op te zeggen. Hij richt zich nu volledig op zijn droom. “Gisteravond kwam hier een Hindoestaanse vrouw binnen”, vertelt Ahmet. “Die schrok wel even toen ze mij zag, haha. Ze had een Surinaamse man verwacht. Ik zag haar twijfelen en liet haar even proeven. Gelukkig reageerde ze enthousiast.”
“In deze stad heb ik roti ontdekt”, vertelt Ahmet. “Daarom wil ik het ook hier aan de man brengen.” Zijn liefde voor de havenstad verklaart wellicht ook de naam van zijn zaak: Rottiedam.
rijnmond.nl