De Europese Unie moet doorgaan met de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de unie, maar een herinvoering van de doodstraf zou zeker een einde maken aan dit proces. Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Turkije heeft de doodstraf in 2004 afgeschaft als onderdeel van een campagne voor EU-lidmaatschap. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat hij de herinvoering ervan goedkeurt indien het parlement zo’n voorstel indient of als de maatregel in een referendum wordt ondersteund.

Toetredingsonderhandelingen

“Ik ben niet van mening dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije op dit moment moeten worden stopgezet”, zei Juncker in Berlijn tijdens een debat met studenten over de toekomst van Europa.

“Europese ambtenaren moeten Turkije blijven overtuigen dat het in hun eigen belang is om te hervormen en richting Europa te bewegen, in plaats van weg te draaien van het continent en zijn waarden”, aldus Juncker. “Of Turkije ooit een lidstaat zal worden, weet ik niet”, zei Juncker.

Streep door toetredingsgesprekken

Hij verklaarde ook dat hij onlangs in een lang gesprek met Erdoğan duidelijk heeft gemaakt dat het invoeren van de doodstraf in Turkije een streep zou zetten door de toetredingsgesprekken. “Ik vertelde hem: als je de doodstraf opnieuw invoert, dan is het tijd om te stoppen.”

Afhankelijk van Turkije

De spanningen tussen Turkije en de EU lopen op door zaken als rechten en veiligheid, maar het blok is op het vlak van migratie en het conflict in Syrië afhankelijk van de hulp van hun NAVO-bondgenoot Ankara.

Nadat Erdoğan vorige week in Brussel een ontmoeting had met Juncker en Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, vertelde hij dat aan hem een nieuw tijdschema was gepresenteerd om de komende 12 maanden de diplomatieke relaties te verbeteren.

Hurriyet