Turkije is bereid haar antiterreurwet te veranderen als de veranderingen de strijd tegen terreur niet belemmeren en als Turkse burgers visum-vrij in Europa kunnen reizen. Dat zei de Turkse ambassadeur voor de Europese Unie op donderdag.

Ambassadeur Selim Yenel zei in een interview met Associated Press dat het “zeer moeilijk is de wetgeving te veranderen maar we laten de deur op een kiertje”. “Zolang het onze strijd tegen terreur in al haar vormen op geen enkele wijze beïnvloed, kunnen we nog eens kijken naar de bewoording”, zei hij. De EU wil dat Turkije haar definitie van terrorisme en een daad van terrorisme verandert om zeker te zijn dat journalisten en academici niet gearresteerd worden.

Visumvrij reizen en migrantendeal

Dat is slechts 1 van de 72 voorwaarden waaraan Turkije moet voldoen zodat haar burgers visumvrij kunnen reizen. Verschillende zelfmoordaanslagen en de mislukte couppoging van vorige maand hebben het politiek nagenoeg onmogelijk gemaakt voor president Erdogan om zijn standpunt met betrekking tot terrorisme te verzachten.

Yenel waarschuwde dat de migrantendeal waartoe het visumvrij reizen ook toe behoort, eenzijdig opgezegd zal worden als de EU visumvrij reizen in de komende maanden niet toelaat.  “Als we elke voorwaarde vervullen en we kunnen nog steeds niet visumvrij reizen, zal de migrantendeal niet doorgaan. We zullen de deal opzeggen”, zei hij.

Sabah